Här är resmålen som ökar mest i vinter

Lista: Orterna som ökar mest i popularitet

Uppdaterad 2019-10-16 | Publicerad 2019-09-30

Här är resmålen som ökar i popularitet.

Frihet och upplevelser lockar i vinter, och allt fler väljer att boka reguljärflyg för att få skräddarsy semestern.

Här är platserna dit bokningarna ökar som mest i vinter.

Svenskarnas köpbeteenden när det kommer till resor förändras. Allt fler väljer bort färdiga paket för att i stället skräddarsy resan och öppna upp för en flexibel resplan, enligt statistik från Resia.

I och med detta sker en förflyttning från charterbokningar till reguljärflyg.

Gamla och nya resmål

I jul behöver man ta ut få semesterdagar för att få långledigt, i alla fall om man är ledig under årets röda dagar. Detta har lett till att många väljer att boka en resa i vinter.

– Julen börjar närma sig och vill man fira jul och nyår med sol på näsan är det hög tid att boka nu. I år ser vi en tydlig förändring i svenskarnas köp- och resebeteende vilket resulterar i att det i ännu högre grad gäller att vara ute i god tid, säger Lina Eklund, pr-specialist på Resia.

Men det som förändras är inte främst platserna vi reser till, utan hur vi reser dit. Många som tidigare bokat en charter till Thailand väljer nu att åka reguljärt för att kunna bestämma mer själva. Men det finns dock en del nyheter och platser vars popularitet bland svenskarna ökar. Bland dessa är London den destination som ökat mest, med hela 204 procent jämfört med förra året.

Här är platserna som ökar allra mest i popularitet i år.

1. London, Storbritannien

Ökning: + 204 procent

Bokningarna till Storbritanniens huvudstad har ökat med mer än 200 procent sedan förra året. Allt fler resenärer vill besöka London Eye, spendera dagen i Harry Potters värld eller besöka mysiga julmarknader i London. Att det dessutom går att åka tåg till staden som inte ligger långt bort är ett plus.

London är weekendstaden som drar iväg rejält.

2. Jamaica

Ökning: + 108 procent

Karibiens tredje största ö, efter Kuba och Puerto Rico, bjuder på paradisstränder, kristallklart vatten, reggae och vacker natur. Många åker till ön för sol och bad, men det finns en hel del historia och naturupplevelser att ta del av. Det finns bland annat ett bergigt inland, underjordiska grottor och många djur. Montego Bay är en populär turistort som har klättrat upp på plats nio på årets topplista.

Montego Bay är en populär ort på Jamaica.

3. Mexiko

Ökning: +105 procent

Guacamole, dykning och fantastiska stränder. Mexikos paradis Yucatánhalvön lockar allt från barnfamiljer till backpackers. Det är Cancún som har klättrat upp till plats fem på topplistan över årets charterresemål. Nära Cancún finns även semesterorterna Playa del Carmen och Tulum, och i området finns möjligheter till äventyr i form av dykning, besök vid tempel eller bad i cenoter, slukhål mitt i djungeln.

Cancun beach är bara ett av många turistparadis på Yucatánhalvön.

4. Sydney, Australien

Ökning: + 91 procent

Att årets jul är fördelaktig för arbetstagarna kan vara en av anledningarna till att fler väljer att resa långt bort, en resa till Australien är kanske inte någonting man gör på en vecka. Sydney var ett resmål som inte ens var med på topp tio förra året, men i år har storstaden klättrat upp till plats nummer fyra. Gå på en föreställning på operahuset, ta ett dopp på Bondi beach, åk en båttur i hamnen eller bara njut av en plats där det är sommar under julen.

Sydney lockar när julen bjuder på långledigt.

5. Madeira, Portugal

Ökning: + 87 procent

Madeira har utsetts till Europas bästa ö av World Travel Awards, fyra år i rad. Ögruppen i Atlanten är inte riktigt lika varm som resmålen i Karibien eller Sydostasien, men där bjuds det på allt från god mat i mysiga byar till vacker natur. Vandra längst med bevattningskanalerna, ta bussen upp till bergen, eller häng på stranden.

På Madeira finns goda möjligheter till vandring.

6. Bali, Indonesien

Ökning: + 59 procent

Bali slutar aldrig att locka besökare. Klimatet under jul och nyår är visserligen varmt, men relativt regnigt. Det stoppar dock inte svenskarna, då allt fler väljer att resa till Indonesiens paradisort. Populära aktiviteter är att surfa i Uluwatu eller vid Kuta beach, beundra risterrasserna i Ubud, eller att ta sig ut till Giliöarna för att sola, bada, dyka och snorkla.

Gili Rengit är en av de mindre öarna som går att ta sig till från Bali.

7. Gambia

Ökning: + 56 procent

En nygammal svenskfavorit är det afrikanska landet Gambia. Landet var ett populärt besöksmål under 60-talet och har nu blivit populärt igen. Förutom sol, bad, behagligt klimat och lite kortare flygtid så finns det en del upplevelser som lockar. Vad sägs om en utflykt till grannlandet Senegal, som omger hela Gambia? Eller en båttur på Gambia-floden?

Gambia var ett populärt turistland förr, och det är påväg tillbaka.

Här firar svenskarna jul 2019

Reguljärflyg

 1. Miami (1)
 2. Bangkok (5)
 3. Phuket (3)
 4. Sydney (ny!)
 5. Kapstaden (7)
 6. Denpasar (ny!)
 7. Colombo (6)
 8. Auckland (9)
 9. London (ny!)
 10. Krabi (ny!)

Charter

 1. Gran Canaria (1)
 2. Teneriffa (2)
 3. Phuket (3)
 4. Cancun (9)
 5. Krabi (4)
 6. Lanzarote (10)
 7. Gambia (ny!)
 8. Madeira (ny!)
 9. Montego Bay (ny!)
 10. Kap Verde (5)

LÄS VIDARE