Åk ut i skärgården med ditt SL-kort

Klippbad i skärgården.
Klippbad i skärgården.

Klippbad, goda middagar och drinkar i solnedgången. Att semestra i skärgården går inte av för hackor! Men hur långt kommer man med kollektiva medel?

Vi guidar dig till en ultimat sommarsemester i Stockholms skärgård med bara ditt SL-kort.

När och var kan du använda ditt SL-kort?

I Stockholms skärgård finns det många olika resmedel att dig runt med dels båt men även bussar. Ett nytt samarbete mellan Stockholm stad och Waxholmsbolaget har dessutom gjort det möjligt för resenärer med SL-kort att resa med Waxholmsbolagets trafik. Detta gäller dock endast under lågsäsong, med start 16 september 2019 till 7 maj 2020.

Och om du vill resa under sommaren?

Ingen fara! Det finns flera platser i skärgården som man kan ta sig till utan övriga båtlinjer.

SL:s Pendelbåtar:

  • Linje 80 går mellan Ropsten och Nybroplan. Med denna båt kan du ta dig till både Nacka och Djurgården.
  • Linje 82 Djurgårdsfärjan går mellan Slussen och Allmänna gränd på Djurgården, via Skeppsholmen.
  • Linje 89 går mellan Tappström och Klara Mälarstrand, via Kungshättan, Ekensberg, och Lilla Essingen.

Till kustorterna, som Vaxholm, Norrtälje, Nynäshamn och Gustavsberg kan du även åka SL-buss.

Här är några ställen du inte får missa:

  • Vaxholm

Busslinje: 670 mot Vaxholm från Tekniska högskolan.

Stockholms skärgårds huvudstad, ligger drygt en 40 minuters bussresa utanför Stockholm. Denna pittoreska lilla stad kommer till liv under sommarmånaderna då butiker, restauranger och museum öppnar upp och välkomnar besökare.

Här är ett perfekt resmål för dig som vill ta dig utanför Stockholm men ändå uppleva en livlig plats med många aktiviteter. Ett tips är att besöka Waxholms hotell, då matsalen utsågs till en av Sveriges bästa sommarkrogar 2018 av the White Guide. Du kan läsa mer om Waxholm här.

  • Dalarö

Busslinje: 839 mot Smådalarö (hållplats Hotellbryggan) från Haninge centrum.

Den pittoreska ön präglas av smala gator och en livlig hamn där man kan se klassiska sommarvillor med punschverandor. På ön finns dessutom gott om caféer, restauranger och hotell för den som vill övernatta. Om man vill bort från turisterna finns även möjlighet att från Dalarö ta sig vidare till mindre öar med SL:s trafik (går vid specifika tider) bland annat Huvudskär och Fjärdlång.  Du kan läsa mer om Dalarö här.

  • Finnhamn

Båtlinje: 3609 Mot Finnhamn från Åsättra brygga (Värmdö).

Finnhamn ligger drygt två timmar med båt från Stockholm och är en av skärgårdens mest mångsidiga och välbesökta öar. Här finns vandrarhem, tältplatser, caféer och krogar med takbarer, på ön kan du även njuta av livemusik. Här kan du läsa mer om Finnhamn.

  • Gålö

Busslinje: 845 mot Gålö från Västerhaninge.

På soliga sommardagar kan du ta dig hit för att besöka Stockholms skärgårds längsta sandstrand. Drygt en miljon besökare kommer till ön varje år för att njuta av öns friluftsliv. Ön är även ett resmål för alla campingsugna människor då ön erbjuder uppemot 100 husvagnsplatser och flera trevliga vandrarhem. Här kan du läsa mer.

Folkhälsomyndigheten avråder för tillfället från resor inom Sverige, med anledning av covid-19.

Håll dig uppdaterad på hur läget förändras på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Publisert: