Lovande påskväder i fjällen

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Påsken ser ut att bjuda på hyggligt väder i fjällen.
Foto: Johnér
Påsken ser ut att bjuda på hyggligt väder i fjällen.

Påsken

Glada nyheter för alla som ska fira påsklov på skidor: fjällen ser ut att få påskens bästa väder.
Och det finns gott om snö på många håll.
– Det snöade på alla våra orter förra veckan, så just nu är underlaget fantastiskt, säger Linda Morell, presschef på Skistar.

Till helgen är det påsklov för stora delar av landet. Köerna lär som vanligt ringla sig långa till de svenska fjällen. Och har du siktet inställt på skidåkning finns det anledning att känna sig hoppfull.

– Det finns chans att fjällen har hyggligast väder till påsken. I resten av landet ser det ut att bli typiskt aprilväder med mycket moln och regn, säger Johan Groth på väderföretaget Storm Geo.

Skistar, som driver skidanläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen, är man optimistiska om fina påskveckor.

”Extra fint i terrängen”

– Det snöade på alla våra orter förra veckan, så just nu är underlaget fantastiskt. Läget är ungefär samma som ifjol, men det är lite extra fint i terrängen eftersom vi fått mer snö i februari och mars i år, säger Linda Morell, presschef på Skistar.

I pisterna ligger just nu mellan 50–80 centimeter snö på många orter, medan Riksgränsen kan stoltsera med över två meter snö i backarna. Men den här veckans mildväder riskerar att nagga snötäcket i kanten.

– Den här veckan kommer nog att äta en del av snötäcket, åtminstone upp till Jämtlandsfjällen. Längre norrut ser det bättre ut, där kan det till och med komma en del nysnö den här veckan, säger Johan Groth.

Till helgen ser de södra fjällen ut att få ganska soligt väder, medan det blir mer moln i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Inledningen av nästa vecka inleds med högtrycksbetonat väder och kalla nätter, följt av mer ostadigt väder i mitten på veckan. I Dalarna finns det risk för regn, som övergår i snö i Härjedalen, Jämtland och norrut.

Skärtorsdagen och långfredagen ser bättre ut.

– Då ser det ganska lovande ut. De södra fjällen ser ut att få flest soldagar, medan de norra fjällen har lite ostadigare väder. Där kan det dock komma mer snö, säger Johan Groth.

Lediga platser

Om man inte bokat fjällresan än finns fortfarande chansen.

– Till den här helgen finns det lediga platser på våra svenska destinationer. Och är man inte så kräsen är chanserna goda att hitta boende även över påskhelgen. Men det kommer bli väldigt mycket folk, många har påsklov nästa vecka, säger Linda Morell.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA