Kanonpåsk att vänta i fjällen

Av: Stefan Hesserud Persson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Påsken ser ut att bjuda på fint väder i fjällen.
Foto: Johnér
Påsken ser ut att bjuda på fint väder i fjällen.

Resa | Skidresor

Grattis till alla er som planerar att fira påsk i fjällen. Veckan som kommer ser ut att bjuda på snö, följt av riktigt pangväder under påskhelgen.

– Har vi tur får vi några riktiga kanondagar i fjällen, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Snö i veckan och sol till påskhelgen. Så ser vädret ut att bli för de över 200 000 svenskar som väntas fira påsk i de svenska fjällen.

– Påskveckan går i vintertecken för fjällen. Det blir ingen snösmältning utan snarare påspädning. Det kan faktiskt bli riktigt fint till påskhelgen, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Påfyllning i veckan

Veckan som gått har bjudit på mildare väder på många håll i de svenska fjällen, vilket naggat snötäcket lite i kanten. Men nu ser det alltså ut att bli påfyllning i pisterna i veckan som kommer.

Kallare luft ser ut att svepa in över fjällen med växlande väder och snöfall på många håll. Och lagom till långfredagen kan ett högtryck växa fram, som ger härligt soligt väder på de allra flesta håll fram till påskdagen.

– Har vi tur kan det bli några riktiga kanondagar i fjällen, säger Johan Groth.

Gott om snö

Redan idag är snöläget lovande i backarna. Från Säfsen i söder till Riksgränsen i norr är snöförhållandena goda. Ett nittiotal skidanläggningar håller öppet och bokningsläget ser bra ut på samtliga.

I norra Sverige har det på senaste tiden fallit rikligt med snö, och i Björkliden och Riksgränsen är allt boende fullbokat över påsk.

– Det finns två till tre meter snö i terrängen i norr, så möjligheterna är riktigt goda, säger Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation (Slao), till TT.

Kungsberget, Branäs, Järvsö och Hovfjället är fyra andra exempel på de många anläggningar som har öppet över påskhelgen.

”Skidåkning är som bäst nu”

– Skidåkningen är som bäst nu, även om det kan lätt kan glömmas bort i söder, säger Titti Rodling.

– Dagarna är längre så det finns mer tid att åka och vara ute i solen, fortsätter hon.

Det är i år en sen påsk, och antalet öppna anläggningar är ungefär som vanligt vid den här tiden. Men även efter påsk finns goda chanser till skidåkning på vissa anläggningar. I Riksgränsen erbjuder man till och med midsommarskidåkning.

– Det är jättekul att så många har öppet, speciellt eftersom det är en så stark tradition att åka skidor på påsk.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA