Fem platser i Sverige att besöka på höstlovet

Allt fler väljer att resa med tåg på lovet

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2019-10-14

Hösten kan vara både läskig och lugn.

Allt fler väljer att resa inom Sverige med tåg under höstlovet. Populära destinationer är storstäder som Stockholm, Göteborg och Uppsala, men det finns mer att se för den som vill uppleva någonting nytt. Här är fem platser att besöka på höstlovet.

Tågresandet fortsätter att öka i Sverige. Speciellt på höstlovet är det många som vill resa inom landet. Kanske för att besöka nära och kära, kanske för att komma bort lite. SJ ser en ökning på antalet resor jämfört med 2018.

– Att resa klimatsmart blir allt viktigare för svenska folket. Fler väljer tåget och vi ser ett högt bokningstryck inför höstlovet. Totalt ser tågresandet ut att öka med hela 13 procent, jämfört med samma period i fjol, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ, i ett pressmeddelande.

Allra mest populära är resorna till Stockholm, följt av Göteborg och Uppsala. Även nattågen till övre Norrland är eftertraktade. Bubblare är destinationer som Malmö, Lund och Linköping. Den som vill upptäcka någonting nytt under höstlovet har en del att välja bland, här är SJ:s fem tips på besöksmål i Sverige under höstlovet.

1. Åre

Många förknippar säkert Åre med skidsemester och vinterresor, men även under hösten är Åre värt ett besök. Bland annat anordnas ett vildmarkscamp under lovet där stora som små kan lära sig att göra upp eld eller knyta knopar. Det är även start för norrskenssäsongen så under mörka och klara kvällar kan det vara värt att gå ut och spana efter det vackra skenet. Och den som inte kan vänta på skidsäsongen kan tjuvstarta i längdspåret i Vålådalen, där förra årets snö finns sparad.

Såhär kan höstlovet se ut i Åre.

2. Örebro

Den som vill ha ett riktigt kusligt höstlov kan åka till Örebro. Där anordnas bland annat loppet ”Run for your lives” där människor springer från zombies. Om det känns lite för läskigt så finns det andra spökliga aktiviteter som att designa spöktröjor, se spöken i VR eller gå på en spökvandring. Det arrangeras även en ljus- och eldfest 1 november med eldshow och fyrverkerier.

I Örebro är höstlovet extra läskigt.

3. Strömstad

Innebär höstlovet avslappning för dig? Då kanske Strömstad är en passande destination. På Strömstad spa & resort finns massage och fiskspa, och hotellet har dessutom förenklat för barnfamiljer med förlängda barntider på relaxavdelningen. Under lovet anordnas även skattjakt, vattengympa och filmvisning.

Att ta det lugnt på spa kanske är det enda du vill på lovet?

4. Söderåsens nationalpark

I Söderåsens nationalpark kan du ta del av mysiga höstupplevelser. Där finns allt från lövskog till rasbranter och vida utsikter. I området finns även boenden så att du kan njuta av några dagar i området. Vad sägs om STF Pensionat Söderåsen i Skäralid där det finns både höns och getter, eller STF Villa Söderåsen B&B i Röstånga, där besökarna får med en matsäck ut i naturen? Väl ute i nationalparken kan du besöka den runda Odensjön, vandra och bara njuta av höstens alla färger. För att ta dig till Söderåsens nationalpark kan du resa via Hässleholm.

Vad sägs om att vandra här med picknick i packningen?

5. Stockholm

Stockholm är ett av höstens mest populära besöksmål. Kanske är det för att storstadsliv kan kombineras med lugn. Besök Prins Eugens Waldemarsudde och lär dig teckna fantasy, åk karuseller på Gröna Lund som dessutom har halloweentema, eller njut av lugnet bland djuren på Skansen där det också bjuds på kusliga berättelser och pyssel.

Ute på djurgården känns storstaden långt bort.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS VIDARE