Skidsäsongen är här – liftarna öppnar

Säsongspremiär för Sälen, Vemdalen och Hemsedal

Skidanläggningarna i Vemdalen och Sälen öppnar till helgen, medan säsongspremiären i Åre dröjer ett tag till. Arkivbild.
Skidanläggningarna i Vemdalen och Sälen öppnar till helgen, medan säsongspremiären i Åre dröjer ett tag till. Arkivbild.

Vinterkylan har lagt sig över landet. Det är dags att planera en skidresa till svenska fjällen.
Nästa helg är det säsongspremiär på flera skidanläggningar.
– Snöproduktionen är i gång för fullt, säger Linda Morell, pr-chef på Skistar.

Tre av Skistars skidorter öppnar sina backar på fredag: Vemdalen, Sälen och norska Hemsedal.

– Det är ett ganska normalt öppningsdatum. I bland öppnar vi i mitten av november, i bland vid den här tidpunkten och i bland en bit in i december. Vår strategi är att öppna när vi har en bra produkt, säger Linda Morell.

Ihållande kyla den senaste tiden gör att möjligheterna att producera snö är goda. Enligt Linda Morell har det även fallit en del snö.

– Vi öppnar på fredag men kommer fortsätta producera snö och förbereda inför den stora anstormningen av gäster som är från och med jul. Jul, nyår och trettonhelgen ser ut att bli fantastiska med en kalender som ger långledighet.

När öppnar Åre och Trysil?

Exakt vilka backar som är tillgängliga på de aktuella orterna beror på förutsättningarna.

– Det beror på väder och vind, hur snöproduktionen går nu, säger Linda Morell.

Premiären i Åre – där alpina VM hålls i februari – dröjer ett tag till. I Trysil produceras snö för fullt men det krävs lite mer kyla för att backarna ska vara redo. Stockholmarna får förstås också vänta.

– Hammarbybacken brukar öppna i januari. Förutom ihållande kyla i luften krävs det också att vattnet blir kallt i Stockholm.

Tidig premiär i Idre

Idre fjäll öppnade sina första pister redan i oktober och i helgen öppnas en fjärde.

– Till stor del beror det på vår sparade snö, vi har sparat 260 000 kubikmeter till i år. Det gör att vi kan garantera en tidig premiär både för längd och alpint, säger marknadschef Tommy Halvarsson.

TT: Hur är förutsättningarna?

– Det är jättebra nu. Det är kallt och vi producerar snö för fullt. Backarna är fantastiska.

Sveriges största anläggningar

  • De tio största anläggningarna för utförsåkning i Sverige är Skistar Sälen, Skistar Åre, Skistar Vemdalen, Idre Fjäll, Branäs Fritidscenter, Kläppen ski resort, Romme Alpin, Stöten i Sälen, Kungsbergets skidanläggning och Järvsöbacken.
  • Under förra vintersäsongen räknade man till 10 miljoner skiddagar i de svenska backarna (ett veckoliftkort = sju skiddagar). Totalt omsattes 1,7 miljarder kronor. Omkring 13 procent av besökarna kom från utlandet, tio procent av skidåkarna var barn.

Källa: SLAO (Svenska skidanläggningars organisation)

Publisert:

LÄS VIDARE