Superskidåkning i fjällen i april

Av: 

Jenny Alexandersson

Snödjupet skapar fantastiska möjligheter för vårskidåkning i år.
Snödjupet skapar fantastiska möjligheter för vårskidåkning i år.

Resa | Skidresor

Snön ligger fortfarande djup på många skidorter i landet och vårvintern ser ut att bli ett fantastiskt år för både anläggningar och åkare.
– Rekordbra snöförhållanden den här vintern skapar extra stort sug efter vårskidåkning i april, säger Linda Morell, PR Chef SkiStar AB.

Blev det ingen skidsemester i vintras? Misströsta inte. April verkar bjuda på årets bästa skidåkning i fjällen. Snön ligger djup, temperaturen är behaglig samtidigt som solen strålar.

– Vi ser ett stort ökat intresse för vårskidåkning i Åre och Vemdalen på grund av enorma snömängder. Det ger fantastiska förutsättningar för april. I vanliga fall smälter det av en del snömängd att åka på under våren, men i år är skidåkningen på en enormt hög nivå och det är verkligen rekordförhållanden på våra skidorter, säger Linda Morell, PR Chef SkiStar AB.

Mycket snö i backarna

Skistar har anläggningar på flera orter och de avslutar inte säsongen förrän den 1 maj. Så det finns gott om tid att susa ner för backarna och kisa mot solen. Snödjupet ligger just nu på mellan en halv meter och upp mot en och en halv norr om Falun och uppåt, enligt SMHI.

– Vi har haft mycket snöfall i Åre tidigare år också, men det var längesedan det kom så mycket och att det ligger kvar så fint som nu. Det är verkligen fantastiskt! säger Linda Morell.

Stöten i Sälen har också haft en fantastisk säsong. De fick snö tidigt och kunde öppna fler backar direkt i början av säsongen än tidigare. Men även vårskidåkningen är eftertraktad i Stöten.

– Vi har sett ett stort ökat intresse för bokningar under påsken och april. Det har varit lättare för folk att planera för en skidresa eftersom de inte har behövt oroa sig för snödjupet eller vädret, säger Magnus Dovallius, marknadschef för Stöten i Sälen AB.

Snörekord i Sälen

Stöten i Sälen investerade 35 miljoner kronor i ett nytt snösystem i höstas för att säkra snön i backarna. Den har inte behövt gå för högtryck.

– Vi har fortfarande snörekord i Sälen och jag vågar nog påstå att det slår ett gammalt rekord från mitten av 60-talet, säger Magnus Dovallius.

Stöten har säsongsavslutning veckan efter påsk , Magnus Dovallius hade gärna haft öppet längre, men konstaterar att trenden går åt att andra vår- och sommaraktiviteter konkurrerar med skidåkningen under våren.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Skidresor

Skistar

Sälen

Åre

Resa | Åre

Resa | Sälen

Resa | Vemdalen

MER OM RESA

Skidsäsongen är här – liftarna öppnar

Snart startar skidsäsongen på Idre Fjäll

Hit kan du åka för snö på sportlovet

Listan: Här finns Sveriges dyraste liftkort

Populäraste skidorterna 2018 – hit vill vi resa i vinter!

Så bokar du fjällsemester i sista minuten

Här är skidorterna där du får mest och minst för pengarna 2019

Guide till 12 svenska skidbackar

Få lyx till budgetpris - skidåkning i Bulgarien

Sommarens nya flygrutter – fokus på vinterresor

Här hittar du sommarens bästa skidåkning

Här är årets skidnyheter i fjällen

Norska skidanläggningar storsatsar

Här är Sveriges bästa turistboenden 2019

Här handlar du billigast i norra Tyskland

Så maxar du Gotland – här finns något för alla

Smidigare incheckning på Arlanda

Så blir sportlovsvädret i fjällen

Så blir sportlovsvädret i Sälen

Så blir sportlovsvädret i Åre

Så blir sportlovsvädret på din skidort

Åk nattåg till Jämtland i sommar

Åre: reseguide med 130 tips till fjällens kung

Åre: 34 budgettips som räddar skidäventyret