Surahammar – M:s drömmars stad

På valturné kan Ulf Kristersson slippa verklighetens dåliga opinionssiffror och slitningar inom sitt regeringsunderlag.

Istället kan han åka till Surahammar där Moderaterna styr, där Centerpartiet inte bytt sida i politiken och där alla vill samarbeta med SD.

Det åks mycket buss de sista kampanjveckorna. På en dag besöker Ulf Kristersson Västerås i 45 minuter, Surahammar i en halvtimme, Uppsala i 30 minuter och sen Täby för att knacka dörr en timme.

På varje ställe har valarbetare ställts upp för att hälsa sin partiledare. Ungdomar som vill ta selfies och blir tagna av att träffa en rikskänd politiker. Tempot är högt. Enligt Kristersson är strategin för att orka fasta rutiner med mat, sömn och löpning.

En annan överlevnadsstrategi är att inte bry sig om opinionsmätningar. För det har inte sett bra ut i opinionen för Moderaterna den senaste tiden. Kristersson säger att han varken läser eller bryr sig om opinionsundersökningar och slår bort frågor om de dåliga siffrorna.

Hans partikamrater verkar däremot läsa mätningarna. I valstugorna är det en del bekymrade miner och i partiet bubblar missnöjet efter de dåliga mätningarna.

Då ryker Ulf Kristersson

Att kuska land och rike runt är inte bara till för att höja moralen på de partiaktiva som lägger sin lediga tid på torgmöten och att stå i valstugor, det är också till för att pigga upp Ulf Kristersson.

Det kan behövas, för Kristersson har problem just nu.

Med två veckor kvar till valet visar mätning efter mätning att Sverigedemokraterna gått om Moderaterna i opinionen. Siffrorna är dystra – Bo Lundgren-dystra.

För det går att sätta en siffra på vad som är ett katastrofalt valresultat för Moderaterna. Det är 15,2 procent, siffran moderater knappt vill prata om. Det fick Moderaterna i valet 2002 och partiledaren Bo Lundgren satt inte kvar länge efter det.

Det kommer Ulf Kristersson inte heller att göra, om han leder partiet till en valförlust och det istället blir Magdalena Andersson som bildar nästa regering.

Den omvända maktbalansen med SD gör det också allt svårare för Kristersson att lova väljarna moderat politik. Det enda han kan lova nu är ett möjligt maktskifte, med efterföljande förhandlingar. Det kommer att kosta att hålla SD utanför en regering och med varje procentenhet de drar ifrån, blir det dyrare.

Ulf Kristersson under en promenad i Surahammar med Kommunstyrelsens ordförande Johanna Olofsson (M).

Den moderata drömmen Surahammar

I Västerås sitter Moderaterna i opposition och hoppas på ett maktskifte, precis som i rikspolitiken. Men det är Surahammar som är det viktiga stoppet på den här resan.

I Surahammar tog Moderaterna över efter ett långt socialdemokratiskt styre och här styr de tillsammans med L, KD och SD och C.

Stoppet i Surahammar är till för journalisterna som är med på resan. Moderaterna har nämligen varit här förut och nu vill de visa upp centerpartisterna i Surahammar och deras samarbete med SD som troféer.

Utan Centerpartiets hårdnackade motstånd mot Sverigedemokraterna hade regeringsfrågan varit löst. Då hade Ulf Kristersson gått mot Rosenbad oavsett de dåliga opinionssiffrorna.

Kristersson hade också haft betydligt större motståndskraft mot det ständigt växande Sverigedemokraterna, om den forna alliansen funnits kvar. Nu är Kristerssons hopp att de moderata väljare som gått till SD ska se honom hans tid av nöd och komma tillbaka i tid till valet.