Krisläge för M när SD går om

Sverigedemokraterna stärker sin position i opinionen gentemot Moderaterna.

SD är nu Sveriges andra största parti och drar ifrån Moderaterna i väljarstöd, det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Blir Moderaterna mindre än SD i valet kommer det blir svårt för partiet att stå emot SD-krav i en regeringsbildning.

Magdalena Anderssons regeringsalternativ samlar 50,2 procents väljarstöd jämfört med Ulf Kristerssons som mäter 48,6.

Men det stora problemet för Kristersson är att SD nu är större än Moderaterna. Vid samma tid före valet 2018 mätte Sverigedemokraterna runt 17 procent i opinionen, vilket de sedan också fick i valet (17,5 procent). Nu har SD 20,6 procent. Det är en ökning med nästan två procentenheter sedan den senaste mätningen.

SD blir allt större

Stödet för SD har ökat i de senaste mätningarna, sedan sommarens bottennoteringar. Då kämpade partiet för att synas i debatten som handlar om Nato och kriget i Ukraina. Under valrörelsen har de synts mer, inte minst på grund av regeringsfrågan. De andra borgerliga partierna närmar sig SD allt mer och öppnar för att mer samarbete vilket gynnar partiet.

Sverigedemokraternas väljare har blivit allt rörligare och nu rör sig väljare både från och till partiet. Framför allt är det väljare som lämnar Moderaterna för SD.

Jimmie Åkessons SD lockar nu främst väljare från M.

För Moderaterna är opinionstrenden nedåtgående. Efter ett par år med en stabil opinion över 20 procents stöd har opinionen vänt nedåt. Före valet 2018 såg det också mörkt ut för Moderaterna i opinionen, men de fick strax under 20 procent i valet. Då, precis som nu började partiets nedgång synas under sommaren före valet.

I dag ligger väljarstödet för M på 18 procent. En obekväm siffra för Moderaterna när SD är mer än två procentenheter större. Det är också det lägsta stödet för Moderaterna i Aftonbladet/Demoskops mätningar sedan december 2019.

MP tangerar högsta stöd

För Miljöpartiet går det bättre. Efter flera år under riksdagsspärren lyckades de få näsan över kanten i våras. I dagens mätning får de 5,3 procent. En ökning med en halv procentenhet men är nu uppe på sitt största stöd under mandatperioden.

MP och Liberalerna har fått en skjuts över riksdagsspärren av stödröster.

Liberalerna fortsätter att ligga över riksdagsspärren och får 4,6 procent, en ökning med 0,4 procentenheter sedan den förra mätningen. Också Centern ökar något sedan den förra mätningen till 7,5 procent. Det är dock en bit under valresultatet 2018 där partiet fick 8,6 procent.

Trots fyra stökiga politiska år har opinionen varit i stort sett oförändrad sedan valet 2018. När Sverige nu går till val om mindre än två veckor är det fortfarande rysligt jämnt mellan de båda regeringsalternativen.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.