Nazister dukade upp Annie Lööfs sista måltid

När det kom fram att Centerledaren Annie Lööf var en måltavla för mordet i Almedalen gick en våg av förfäran genom politik-Sverige.

Men varför är de överraskade? Lööf är en av Sveriges mest hotade och hatade politiker. Inte minst Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks hetsar återkommande hat mot henne i sina kanaler.

Annie Lööf pratar öppet om det hat hon utsätts för. I en intervju med Aftonbladet i våras berättade hon att hon inte själv följer SD-kanalen Riks, men att hon kan se när de lagt ut något om henne på den våg av hat som följer i hennes egna sociala medier.

Hon klagar inte. Hon har levt med det här i många år. I samma intervju berättade hon om hur det nazistiska NMR:s föregångare dukade upp en ”sista måltid” på hennes uppfart, filmade och la ut på nätet.

Attackeras av de borgerliga partierna

Hatet har förändrats under de senaste fyra åren. Sedan Centerpartiet ingick januariavtalet efter valet 2018 och släppte fram en socialdemokratisk regering kommer hatet inte bara från anhängare till Sverigedemokraterna utan också till de övriga borgerliga partierna. Hat som tycks komma från moderater som tycker att Lööf är en svikare.

Enligt Annie Lööf är det inte bara anhängare, hon får hat även från andra politiker. Framförallt från sverigedemokrater. Det är en av anledningarna till att det är uteslutet för Centern att ha något som helst med SD att göra. Det här drabbar inte heller bara Annie Lööf utan också andra centerpartister.

Ulf Kristersson vet detta. Han vet också att konsekvensen är att så länge Annie Lööf är Centerledare så kommer det inte finnas en samlad borgerlighet, om den måste ta stöd av SD.

C-ledaren Annie Lööf.

SD Riks hatkampanjer

En annan politiker som också vet hur det är att vara utsatt och som vet hur utsatt Annie Lööf är, är Jimmie Åkesson.

Ändå har det brutit ut ett bråk mellan utrikesminister Ann Linde (S) och Sverigedemokraterna. Linde menar att SD Riks demoniserar Lööf och kopplar ihop det med dådet i Almedalen. Något som gjort Jimmie Åkesson vansinnig. Han anklagar Linde för att använda mordet i Almedalen som valpropaganda.

Åkesson har tidigare fått kritik för att inte ta ansvar för den hårda retoriken som Riks håller mot politiska motståndare. Sverigedemokraterna är inte ansvariga för vad en ensam dåre och nazist gör, men de är ansvariga för vad partiet piskar upp för stämning i sociala medier.

Det handlar om mord

Istället för att fokusera på att sänka tonläget skriver utrikesminister Linde osakliga tweets och Åkesson slår ifrån sig ansvaret för det hat som SD-politikerna på Riks genererar. Riks-profilen Rebecka Fallenkvist som är drivande i kampanjerna mot Annie Lööf, kandiderar för SD i Stockholms regionval i höst.

För mitt i detta står Annie Lööf som målsägande i en rättegång för att en nazist planerat att mörda henne. Mitt under demokrativeckan i Almedalen.

Årets valrörelse beskrivs återkommande som den smutsigaste på länge. Det är baserat mer på känsla än fakta, men förhoppningsvis kan den fruktansvärda nyheten om att en av våra partieldare var måltavla för ett mord leda till en mer sansad ton och inte till ytterligare politiserat bråk.

Sveriges utrikesminister Ann Linde.