Världen är i kaos – här är den ende vinnaren

Känslan av att världen sjunker allt djupare ner i kaos ökar.

Ju mer västvärldens uppmärksamhet splittras på fler krig än det i Ukraina desto bättre för Rysslands Vladimir Putin.

När Ukraina hamnar i skuggan får Putin en andningspaus och chansen att putsa på sitt skamfilade rykte.

Följ ämnen
Gaza

I kriget i Ukraina har det inte varit någon tvekan om vem som är angriparen och vem som är offret. Därför var det till en början ganska lätt för västvärlden att trumma ihop ett förhållandevis brett stöd för Ukraina.

Väst stöd för Israels krig i Gaza gör den bilden lite mer otydlig. Även om det var Hamas som med sin terrorattack mot israeliska civila startade den här omgången strider inträffade den med FN-chefen Antonio Guterres ord ”inte i ett vakuum”.

Utanför västvärlden fördömer en stor mängd länder de urskillningslösa israeliska bombningarna som drabbar kvinnor och barn i Gaza som uppenbarligen inte har något med Hamas terrorhandlingar att göra.

I ljuset av Israels bombningar blir det också svårare för väst att bibehålla icke-västliga länders stöd för Ukraina.

Kriget i Gaza får också mer direkta följder för Ukraina.

Amerikanska artillerigranater som varit avsedda för Ukraina skickas nu istället till Israel. Det gäller även andra vapen. USA försvarsminister lurar ingen när han lugnt slår fast att ”vi kan göra både och”. Alla vet vilken brist det råder på ammunition och vapensystem i västvärlden. Kriget i Ukraina har tömt lagren snabbare än de kunnat fyllas på.

Den diplomatiska skytteltrafiken som tidigare gick från västliga huvudstäder till Kiev går nu istället till Tel Aviv, Kairo, Amman och Riyad. Allt i hopp om att få till någon form av vapenvila så att humanitär hjälp ska kunna komma in till de lidande i Gaza, få loss den israeliska gisslan och samtidigt förhindra att kriget sprider sig.

Det säger sig självt att när framförallt USA riktar så stort diplomatiskt fokus mot Israel blir Ukraina lidande.

Gaza-kriget har gett Putin en chans att motverka den pariaroll han fått efter den oprovocerade invasionen av Ukraina. Putin har lanserat sig själv som en medlare mellan Israel och Hamas bland annat genom att bjuda in en Hamas-delegation till Moskva. Ryssland stöd för en palestinsk stat är helt i linje med vad stora delar av världen förordar.

Gaza den 5 november.

Putin har tidigare haft mycket goda relationer med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som besökt honom många gånger i Moskva. Men Putin dröjde nästan tio dagar innan han ringde Netanyahu och beklagade Hamas attack som han för övrigt inte fördömt som en terrorhandling.

Putin kan också glädja sig åt att den amerikanska kongressen nu verkar mer inställd på att skicka militärt och finansiellt stöd till Israel än Ukraina, åtminstone den republikanska majoriteten i representanthuset.

Just nu pågår ett politiskt spel i Washington som inneburit att allt nytt stöd till såväl Israel som Ukraina satts på paus. 

Om mindre än ett år är det presidentval i USA. Om Biden ersätts med Trump eller någon annan republikan i Vita huset är det nästan garanterat att stödet till Ukraina minskar kraftigt.

Inte för att Putin bryr sig särskilt mycket om kritik från västvärlden men i skuggan av Israels bombningar har ett antal kraftiga ryska attacker mot civila mål i Ukraina bara uppmärksammats i förbigående.

Många av de reportrar som tidigare skickade dagliga rapporter från Ukraina gör det nu från Israel istället.

Stridsvagnar inne i Gaza.

Det verkar som om världen inte klarar av mer än en stor konflikt åt gången.

Man kan också vända på det och säga att det är ovanligt att kriget i Ukraina så totalt dominerat medieintresset under så lång tid. De flesta krig försvinner från radarn betydligt snabbare än så.

En bidragande orsak till det minskade intresset, vid sidan av Gaza-kriget, är att det uppstått ett dödläge i konflikten. Ukrainas generaler säger själva att deras offensiv fastnat på grund av ryssarnas starka försvar. Samtidigt saknar även ryssarna förmåga till framryckningar.

Ukrainas överbefälhavare beskriver det som en repris av första världskriget. Ett fruset skyttegravskrig.

Ett långt krig gynnar Putin. Ryssland har betydligt fler soldater att sätta in och Putin ställning på hemmaplan verkar inte påverkas trots att så många unga mäns liv offras.

Utanför västvärlden dras paralleller mellan kriget i Ukraina och det i Gaza. Västvärlden anklagas för dubbelmoral. Varför är det ett krigsbrott när Ryssland bombar civila i Ukraina men inte när Israels bombar civila i Gaza?

Den typen av argument spelar Putin rakt i händerna.

Men frågan är om inte den ryske ledaren går lite väl långt i sin cynism när han kräver ett säkerhetsrådsmöte för att diskutera en attack mot ett sjukhus i Gaza. Det är samme Putin som i 20 månader låtit bomba ukrainska skolor och sjukhus. 

Vladimir Putin.