Ursäkta mig Putin – är det verkligen du som är offret?

I Putins tvärtomvärld är det Ryssland som är offret.

– Vi har haft de vänligaste, artigaste relationerna med Finland och nu skapar de problem genom att gå med i Nato, klagar den ryske presidenten.

Men ursäkta mig, Vladimir Putin. Är det inte snarare du som skapat den nya spänningen?

Följ ämnen
Nato

Den senaste månaden har Ryssland skickat migranter på cyklar till olika avsnitt av den finska gränsen. Med syfte att skapa problem och destabilisera Finland och så split inom EU och Nato.

När Finland svarar på den ryska hybridkrigföringen genom att tillfälligt stänga gränsen försöker Putin spela oskyldig och lägga skulden på Finland och på Nato.

När Putin tar på sig offerkoftan är det inte längre många i västvärlden som tar honom på allvar. Däremot kan det vara många ryssar som köper Putins upp och nedvända världsbild.

För Putin handlar det om att få det att framstå som att kriget inte längre utkämpas mellan Ryssland och Ukraina. Han vill ge bilden av att Ryssland är i krig med hela västvärlden som gaddat ihop sig mot den stackars moderne tsaren i Kreml.

Inte minst blir den här verklighetsbilden viktig inför det ryska presidentvalet i mars. Visserligen råder det ingen tvekan om att Putin kommer att väljas om. Antingen genom att tillräckligt många ryssar röstar på honom eller genom att han låter fabricera ett resultat som ger honom någonstans mellan 80-90 procent av rösterna.

Men Putin har varit en populär president hos många ryssar genom åren och vill helst vinna utan alltför mycket fusk.

Eftersom Kreml kontrollerar mediabilden totalt kan Putin manipulera vilken information som når ut till den stora majoriteten ryssar framförallt via tv. Han använder den möjligheten till att ge en mestadels helt lögnaktig bild av kriget. Hur det går och vilka orsakerna är.

Vladimir Putin.

Brist på ammunition

Även om det inte längre går lika dåligt i kriget för Ryssland går det inte heller särskilt bra.

Fronten ligger så gott som stilla.

Till de goda nyheterna för Ryssland hör att Ukrainas sommar- och höstoffensiv har varit en besvikelse för västvärlden. Ukraina har brist på artilleriammunition medan Ryssland har ställt om sin industri till en krigsekonomi och samtidigt får sändningar med artillerigranater från Nordkorea.

Men i det stora geopolitiska spelet framstår Putin fortfarande som den store förloraren.

När han vid jultid för två år sedan utmanade den rådande världsordningen och krävde förändringar som gynnade Ryssland var ett av huvudkraven att varken Finland eller Sverige skulle få gå med i Nato.

Två år senare är Finland redan medlem och trots alla försök från Putinkramarna Turkiet och Ungern att dra ut på det blir Sverige sannolikt medlem senast vid halvårsskiftet.

Ett svårt nederlag för Putin.

Tomma tunnor

För att dölja det försöker han istället att få det att framstå som att det är Finland, Sverige och Nato som är den aggressiva parten. Som dragit sig ur de ”vänliga och artiga relationerna”. När fakta i målet är att det var Putin som ställde ultimatum mot Nato och hotade att vidta militärtekniska åtgärder som Finland och Sverige om vi inte rättade in oss i Rysslands led.

Nu hotar diktatorn i Kreml att rusta upp längs den finska gränsen eftersom han genom sitt agerande plötsligt fått en 135 mil lång gräns direkt mot Nato.

Finland har dessutom precis som Sverige skrivit ett avtal med USA som ger den amerikanska militären tillgång till finska baser. Ytterligare en motgång för Ryssland.

Det skramlar rätt tomt i Putins hottunnor.

För vilka soldater är det han ska sätta in vid gränsen till Finland?

Häromdagen deklarerade Putin att någon allmän mobilisering inte är aktuell.

– Det behövs inte, var hans besked.

Ändå är Rysslands mål att upprätta en här bestående av 1,5 miljoner soldater.

Putin förbrukar sin armé i ett hissnande tempo. Under snart två års krig mot Ukraina beräknar USA och Storbritannien att Ryssland förlorat 300 000 man i stupade och skadade.

Storskalig attack

Ryssland har fullt sjå att få fram nya soldater som de kan skicka till fronten. Så någon större truppförflyttning till den finska gränsen lär inte bli aktuell förrän kriget i Ukraina är över.

Om Nato vore intresserat av ett krig mot Ryssland så är det svårt att hitta ett bättre tillfälle än nu för en storskalig attack över den finska gränsen.

Men i den riktiga verkligheten har Nato inga sådana planer. Man vill inte hamna djupare i krig med Ryssland än man redan befinner sig i Ukraina.

Putin är den som raserat förtroendet och tilliten till att internationellt ingångna avtal ska följas. Inte minst det avtal från 1994 där Ryssland garanterar Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Bit för bit river han ner den regelbaserade världsordningen som fram till den 24 februari förra året gav oss en lång tid av fred i Europa och ersätter den med den starkes kaos.

Och så har han mage att framställa sitt eget Ryssland som offer.

Följ ämnen i artikeln