Åkessons rivna moskéer är bara början

VÄSTERÅS: Jimmie Åkesson vaskar guld och har hittat en ny guldåder.

Sverigedemokraterna höjer nu tonläget i konflikten mot Socialdemokraterna och nu kommer den att handla om islamism.

Det är dåliga nyheter för Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna har haft sin väg utstakad i decennier. Jimmie Åkessons mål har varit att ta sig in i riksdagen, bryta upp höger-vänsterblocket och bilda ett nytt konservativt block med M och KD, ta sig in i Rosenbad och till slut in i en regering.

Men nu när det mesta har bockats av har partiet varit lite vilse. Nästa steg, att sitta i en regering, är i stort sett redan klart om det politiska landskapet ser ungefär likadant ut efter nästa val. Men sen då?

Det finns egentligen bara en vision kvar för SD. Det är att ta över Socialdemokraternas position som det största och mest dominerande partiet i Sverige.

Det har också sett ut att vara den allra svåraste.

SD-ledaren Jimmie Åkesson talar på partiets landsdagar i Västerås.

Socialdemokraterna går som tåget i opinionen och de har sedan ett par år tillbaka en partiledare som till och med går hem hos vissa moderater. Framför allt går hon hem hos moderata kvinnor, en väljargrupp som Sverigedemokraterna varken vill eller kan förstå sig på.

Game set match

Socialdemokraterna har sedan länge försökt göra SD till sin huvudfiende. SD har något passivt låtit det pågå. De har inte varit emot en sådan konflikt. Det stärker deras ställning som det största oppositionspartiet, men SD har inte lyckats mobilisera något motstånd.

Men här är det. Handsken är kastad och det är inställningen till islamism, och i förlängningen islam i Sverige, som vi kommer att höra en hel del om framöver.

I sitt tal på Sverigedemokraternas landsdagar vred Åkesson upp retoriken rejält. Förutom det långtgående förslaget om att riva moskéer där det ”sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället” och att han beskrev minareter, halvmånar och kupoler som ”islamistiska monument” så gick han hårt åt Socialdemokraterna.

Åkesson beskrev Socialdemokraterna som en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige och sa att Magdalena Andersson inte kan bli statsminister utan islamisternas stöd och röster.

Socialdemokraternas mardrömsbråk

Gränserna mellan islam och islamism i Sverigedemokraternas språkbruk har under alla år varit otydlig. Ett exempel är SD-toppen Richard Jomshof menar att han gör tydlig skillnad mellan religionen islam och den våldsbejakande islamismen som begår terrorbrott. Samtidigt har han vid flera tillfällen fått förtydliga sig eftersom det han slarvat med hur han använt islam och islamism.

Det är några år sedan som Säpo presenterade siffror på hur många islamister de bedömde att det fanns i Sverige. Året var 2017 och antalet bedömdes vara ungefär 2 000. Även om experter anser att det förmodligen finns fler idag är det inte ett antal som på något sätt kan avgöra om Socialdemokraterna kommer att vinna nästa val eller inte.

Men det politiska spelet har sällan med verkligheten att göra. Ibland har det inte ens med fakta att göra. Istället handlar det om vem som vinner kampen om hur verkligheten uppfattas. Och den här kampen är SD bra på.

Socialdemokraterna ville göra SD till sina politiska huvudmotståndare – och här står de nu, beredda. Det de erbjuder är tre år av debatter om hur islamistvänliga Socialdemokraterna är, eller inte är.

Det kommer inte handla om fakta, det kommer handla om känslor. Och det är inte Socialdemokraternas starka sida.