Jag känner doften av jäv i Tovefallet

Åklagaren i Tovefallet hoppar av och börjar jobba på den domstol som ska avgöra målet.

Den nya åklagaren är hämtad från samma hovrätt.

Jag känner en doft av jäv.

Aftonbladet avslöjade i morse att Adam Rullman, åklagaren som fick två unga kvinnor dömda till livstids fängelse för mordet på Tove i tingsrätten, lämnar uppdraget.

Att han byts ut i ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen någonsin i Sverige i modern tid blev känt bara två dagar innan förhandlingen i hovrätten inleds.

Rullman säger att han har fått ett nytt jobb, men då SVT frågade honom vad han skulle göra härnäst ville han inte svara.


Tystnaden kan möjligen bero på att han är på väg att bli domare i Göta hovrätt, den domstol som ska avgöra målet.

Adam Rullman lämnar uppdraget som åklagare i Tove-fallet – för att bli domare i den domstol som ska avgöra fallet.

Formellt har Rullman inte fått den nya tjänsten än. Men Domarnämnden, den statliga myndighet vars främsta uppgift är att föreslå nya domare, har fastnat för honom.

Det är regeringen som har sista ordet. Men hittills har det aldrig hänt att Domarnämndens förslag får tumme ner. Endast formalia återstår med andra ord innan Rullman blir hovrättsråd.


Det här väcker onekligen en och annan fråga.

Visserligen tillträder den före detta åklagaren sin nya tjänst först om ett antal månader, då förhandlingen sannolikt är över och dom har meddelats.

Men även om Tove-förhandlingen inte har börjat i hovrätten än, är rättegången i full gång.

Parterna har skickat in handlingar och målet har skjutits upp i flera omgångar i avvaktan från ett yttrande om Toves död från Socialstyrelsens rättsliga råd.

Tove, 21, hittades död efter att ha varit försvunnen i Vetlanda. Två unga kvinnor har dömts till livstidsfängelse för mordet.

Rullman var åklagare och verksam som part i ärendet Göta hovrätt samtidigt som han deltog i ansökningsprocessen till hovrättsråd i samma domstol.

Han var exempelvis på intervju i hovrätten samtidigt som han arbetade med fallet från åklagarsidan.

Men det räcker inte med denna soppa.

Aftonbladets reporter Amanda Hällsten har i dag informerats om att den nye åklagaren i Tovefallet, Thobias Wilhelmsson, fram tills nyligen tjänstgjorde som domare i Göta hovrätt av alla domstolar.

Och inte nog med det. Wilhelmsson har suttit i samma mål som i vart fall två av de domare som ska avgöra Tovefallet. De har med andra ord haft nära yrkesmässiga band,

Visst, juristvärlden är liten, folk går från en myndighet till en annan, men att både den nya och den gamla åklagaren har den här sortens kopplingar till domstolen är någonting utöver det vanliga.

Ljusmanifestation i Vetlanda.


För att göra en jämförelse – en advokat som byter bana och blir åklagare eller domare måste omedelbart avsäga sig sina uppdrag och får i sitt nya arbete av lätt insedda skäl inte befatta sig med mål där tidigare klienter figurerar.

Om någonting i detta utgör jäv i formell bemärkelse eller inte har jag ingen aning om.

Men någonting mycket grundläggande i en anständig rättsstat är att alla ska ha rätt till en rättvis rättegång. I det ligger också en upplevelse om att få en ärlig chans.

Den här röran luktar inte bra.

Hur känns det för två unga kvinnor vars hela framtid står på spel?