Johanna, 20, och Maja, 18, döms till livstids fängelse för mordet på Tove

Uppdaterad 2023-10-26 | Publicerad 2023-04-19

I oktober mördades Tove, 21, efter en utekväll i Vetlanda.

Nu döms Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, till livstids fängelse.

– Den här saken ska vi diskutera en gång till i hovrätten, säger Clea Sangborn, advokat till Johanna Leshem Jansson.

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Johanna Leshem Jansson, 20, döms till livstids fängelse.

De döms för mord och grovt gravfridsbrott, och tingsrätten bedömer att de har agerat i samförstånd. Båda två har suttit häktade sedan dagen efter Toves försvinnande.

Tingsrätten bedömer att Johanna Leshem Jansson har suttit på Toves kropp och strypt henne, samtidigt som Maja Hellman har hållt i hennes armar.

I domen går det att läsa att Johanna Leshem Jansson har agerat med avsiktsuppsåt och Maja Hellman har agerat med insiktsuppsåt.

Under rättegången har Maja Hellman redovisat för sin version, där hon menar att hon legat och sovit, och plötsligt funnit Tove inlindad i ett lakan i lägenheten. De bedömer tingsrätten vara en efterhandskonstruktion.

Rättsläkarens uppgift avgörande

Maja Hellman, 18, får livstids fängelse.

Tove, 21, försvann efter en utekväll på nattklubben Nöjet den 15 oktober. Efter två veckor hittades hennes kropp i en skog utanför Vetlanda.

Enligt rådmannen Erik Handmark har den avgörande bevisningen varit uppgifterna från rättsläkaren, som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning. Tingsrätten bedömer att det inte föreligger någon annan trolig dödsorsak.

En granne till Johanna Leshem Jansson har i förhör och under rättegången berättat att han hörde flera kraftiga dunsar från lägenheten under mordnatten.

Det var, enligt domen, troligtvis när Tove försökt göra motstånd på det sätt hon kan.

Grannens vittnesmål har varit avgörande för att slå fast tidpunkten för mordet.

Tove, 21, försvann i oktober och hittades senare död.

”Känns bra att två hålls ansvariga”

Uno Karlsson, Toves familjs advokat, säger att familjen känner sig tillfreds med domen.

– Det känns bra att tingsrätten har kommit fram till att det inte är olyckshändelse och att det mord. Och det känns också bra att två personer hålls ansvariga för Toves död, säger Uno Karlsson, och fortsätter:

– Vi tycker att tingsrätten har motiverat sin dom väl. Naturligtvis är det en sträng påföljd, men det är också ett väldigt allvarligt brott, det gör att man faller över från ett tidsbegränsat straff.

Båda kommer överklaga

Clea Sangborn, som är Johanna Leshem Janssons advokat, säger att de kommer överklaga domen.

– De dömer 18-åringen på min klients uppgifter, att hon har varit med i badrummet där händelsen ägt rum. Men man tror henne i vissa delar, i vissa inte. De tror henne när det gäller vad hon säger om medtilltalad, men inte i hur länge det här stryptaget har varit.

Tove hittades i ett skogområde utanför Vetlanda.

Hon hävdar att Tove dog av kvävning genom inandning av kräk av maginnehåll till lungorna. Sangborn anser att rättsläkaren har varit osäker kring ett magsäcksinnehåll i lungorna.

– Bara för framstår som säker betyder inte det att det är rätt. Domen kommer överklagas, den här saken ska vi diskutera en gång till i hovrätten.

När Aftonbladet pratar med Sangborn är hon på väg in för att tala med Johanna Leshem Jansson.

– Hon mår säkert väldigt dåligt, jag ska prata med henne nu. Jag kan inte tro att man mår bra om man får livstids fängelse när man är 20 år gammal.

Även Maja Hellman kommer överklaga, meddelar hennes advokat Mikael Svegfors, som tycker domslutet är märkligt. .

– Jag tycker att det är uppenbart vem som utövar våldet. Att ha större tilltro till våldsverkarens berättelse, det finner jag märkligt

Han hade ett långt möte med Maja Hellman efter att domen kom.

– Hon är ju jätteledsen, det säger sig själv. Hon har ju inte haft någonting med de här handlingarna att göra. 

Åklagare Adam Rullman har inte gjort sig tillgänglig för media, men skriver i ett pressmeddelande att han är nöjd med domen.

”Jag konstaterar att tingsrätten går på min linje och dömer de båda kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott till livstids fängelse. Det är tillfredsställande att vi får en tydlig dom där tingsrätten delar min bedömning att båda ska fällas till ansvar.”

Maja Hellman ska betala totalt 650 000 kronor i skadestånd till fem av Toves nära anhöriga. Johanna Leshem Jansson ska betala drygt en halv miljon kronor till samma personer.

Fotnot: Maja Hellman friades senare i hovrätten.