Lööf till Åkesson: Varför så viktigt att svartmåla Sverige?

Debatten om invandringen och dess kostnader fick både Annie Lööf och Märta Stenevi att gå hårt åt Jimmie Åkesson.

– Varför är det så viktigt att svartmåla Sverige? Varför är det så viktigt att trycka till människor som flyr undan krig?

Föga förvånat enligt Robert Aschberg och med all rätt enligt Jimmie Åkesson har Sverigedemokraternas partiledare valt att lyfta invandringen och dess kostnader under Aftonbladets partiledardebatt.

I sitt anförande talar han om ansvarslös politik.

– Den asylrelaterade invandringen har under decennier kostat mycket pengar. Det är mer än tio procent av statens utgifter. Samtidigt har vi en välfärd i kaos i stora delar av landet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Annie Lööf (C) gick hårt åt mot Åkesson.

– Det här människoföraktet. Det är helt förfärligt. Varför är det så viktigt att svartmåla Sverige? Varför är det så viktigt att trycka till människor som flyr undan krig? frågar hon.

Åkesson svarar med att fråga Lööf hur många flyktingar hon hjälpt med sin politik.

– Min moraliska kompass säger mig att människor som jobbat och slitit i hela sitt liv och bidragit till välfärden har rätt att ta del av den när de blir gamla. Vi lägger den på invandring och bistånd, det är fel, säger han.

– Din moraliska kompass ger jag inte mycket för. Du vill utvisa mamma och lillasyster om storebror begår brott. Kollektiv bestraffning, angiveri och militär mot befolkningen. Du vill utvisa mamma och lillasyster om storebror begår brott, svarar Annie Lööf.

C-ledaren Annie Lööf.
C-ledaren Annie Lööf.

Stenevi: Får Åkesson och Andersson på köpet

Märta Stenevi (MP) tycker att språkbruket om asylinvandring är ett hån mot den välfärd som Åkesson värnar om och tar upp SD:s reklamkampanj på tåget, och partiets eget Twitter-inlägg om tåget.

– Men detta är vad vi är på väg att få om vi får Ulf Kristersson som statsminister. Det är Tobias Andersson in på regeringskansliet som pratar om återvandring till Kabul där kvinnor förtrycks, svälter och dör. Det är vi står framför 11 september, om Ulf Kristersson får makten, då får vi Åkesson och Andersson på köpet.

MP-språkröret Märta Stenevi.
MP-språkröret Märta Stenevi.

Även Annie Lööf tar upp tweeten från Tobias Andersson (SD) och undrar hur Åkesson inte kan markera hårdare mot sådan rasistisk smörja.

– Är det inte så att vi använt det förhatliga rasistbegreppet tillräckligt? Har vi inte urvattnat det tillräckligt? Jag tycker det är en skamlig syn på hur demokratin ska fungera, det är inte rasism att prioritera Sverige, det är att älska Sverige, svarar Jimmie Åkesson.

Allt om valet – med valkompassen
Publisert:

LÄS VIDARE