Lööf och Kristersson i bråk om borgerligheten: ”Himlen föll ned”

Annie Lööf konfronterade Ulf Kristersson med en gammal metafor om att han inte skulle förlita sig på SD – ”om inte himlen faller ned”.

Men det var precis vad den gjorde, kontrade M-ledaren.

– Centerpartiet ville aktivt bilda en socialdemokratisk regering. Det trodde väldigt få borgerliga väljare när vi gick till val, säger Kristersson.

Under en het ordväxling om fastighetsskatten anklagade Ulf Kristersson Magdalena Andersson för att göra allt för att behålla regeringsmakten. Vilket enligt M-ledaren innebär att fastighetsskatten kan komma att införas.

Annie Lööf tog tillfället i akt att ge Moderatledaren en pik.

– Jag tänkte faktiskt inte ta en replik på Ulf Kristersson, för vi tycker ganska lika i ekonomisk politik. Men så hörde jag ett ord – ”göra allt för att komma till makten”. Då tänkte jag på det här att du skulle ju aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna – ”om inte himlen faller ned”. Och du har ju också kritiserat mig för att inte vara borgerlig, för att jag samarbetar över blockgränsen och genomför liberal politik.

Uttalandet är från en utfrågning i SR inför riksdagsvalet 2018. Då sa Kristersson att han gick till val med Alliansen men kunde komma att bilda en moderat enpartiregering "om himlen faller ned".

”Det som hände var att himlen föll ned”

Annie Lööf fortsatte med att anklaga Moderaterna för att ha bidragit till att införa vänsterpartistisk politik när man gick samman och fällde regeringen.

– Är man då borgerlig, Ulf Kristersson, med din definition?

C-ledaren Annie Lööf.
C-ledaren Annie Lööf.

– Och det som hände var ju att himlen föll ned. Centerpartiet ville aktivt bilda en socialdemokratisk regering. Det trodde väldigt få borgerliga väljare när vi gick till val 2018. Och sedan skapar ni först den här konstiga decemberöverenskommelsen, sedan den ännu konstigare januariöverenskommelsen, där man skulle tvinga Socialdemokraterna att göra sånt som de hatade, medan ni skulle garantera dem makten. Och så fick man inte prata med olika partier som man kunde tycka lika som – det där håller inte, säger Ulf Kristersson.

Annie Lööf svarade med att hävda att hon drivit igenom politik som Alliansen gick till val på 2018, men som stoppades genom att Ulf Kristersson ”krokat arm med Vänsterpartiet”.

– Antingen så är det ju så att Ulf Kristersson gör allt för att komma till makten, precis som han anklagar andra för att göra. Eller är det så att den ideologiska ådran och definitionen av att vara borgerlig skiljer sig åt beroende på vem man pratar om, säger Annie Lööf.

”Vi har ett grovt utanförskap”

Ulf Kristersson svarade det är en sak som vägleder honom – sakfrågorna.

– Vi har alltså de värsta skjutningarna i något europeiskt land. Vi har en elkris och en energikris, vi har ett grovt utanförskap. Då vill jag lösa problem. Då tänker inte jag låta bli att prata med partier som man skulle kunna skapa majoriteter med – så man får något gjort i svensk politik.

 
PLUS: Så smutsig kan valrörelsen bli – partierna som tjänar på attacker

Allt om valet – med valkompassen
Publisert:

LÄS VIDARE