Här är ämnena för kvällens debatt: En ”battleground”

Uppdaterad 2022-08-22 | Publicerad 2022-08-17

Här är ämnena för kvällens stora partiledardebatt på Aftonbladet.

MP väljer klimatfrågan, C mäns våld mot kvinnor och SD invandringens kostnader.

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson tycker dock att det ska bli intressant att se hur ekonomifrågan debatteras.

– Det brukar vara de två stora partiernas ”battleground”, säger han.

Skolan, välfärden, hushållsekonomin – alla finns de representerade bland kvällens heta ämnen i Aftonbladets partiledardebatt. Debatten börjar klockan 19 och leds av Robert Aschberg, men uppsnacket inleds redan vid 18.30.

Varje partiledare får hålla ett anförande på 90 sekunder i det ämne de själva har valt.

Efter det följer repliker på 30 sekunder. Det blir tre dueller per parti och anförande partiledare får alltid sista ordet.

– Stämningen mellan blocken är riktigt upptrissad nu, alla kan förvänta sig en riktigt rapp och tuff debatt, säger Mica Söderlund, projektledare för partiledardebatten.

Centerpartiets ämne, mäns våld mot kvinnor, tyder på att de vill försvara en stor del unga kvinnliga väljare som de lockade till sig inför förra valet, tror Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap och valforskare vid Göteborgs universitet.

– Paritet har en massa unga välutbildade kvinnor att försvara i väljarkåren. Sist uppfattades man ha en stark politik på jämställdhetsområdet och vann väldigt mycket nya väljare bland unga kvinnor, säger han.

C-ledaren Annie Lööf.

Infekterad diskussion

Under Miljöpartiets klimattema tror Ekengren Oscarsson att partierna kommer att kunna drabba samman i den just nu väldigt heta och infekterade diskussionen om kärnkraft och energirelaterade frågeställningar.

– Där kommer de andra partierna kunna begära replik och spela in energifrågorna. 

Henrik Ekengren Oscarsson tycker överlag att det ska bli intressant att se hur ekonomifrågan hanteras.

– Det är intressant att vi ser att hushållens ekonomi allt mer kommer in i debatten, det som kanske inte diskuteras är det som har med landets ekonomi att göra. Detta brukar vara de två stora partiernas battleground, och där har Magdalena Andersson chansen att lyfta det här att handla om nationens och landets ekonomi.

 
PLUS: Rysarvalet: Vändning mellan blocken – för tredje gången i rad

S-ledaren Magdalena Andersson.

Locka fram plånboksröstaren

– Väljarna bryr sig ofta mycket mer om landets ekonomi än den egna plånboken, det är ett klassiskt resultat av decennier av forskning kring väljarbeteende. Partierna brukar alltid överskatta det här med att väljarna skulle byta parti på grund av ett par hundralappar hit och dit.  Men det går naturligtvis att locka fram plånboksröstaren i oss, men det brukar vara ett undantag. 

Efter att varje runda är klar så kommer programledaren att ha en kort utfrågning av partiledaren som precis har talat. Aftonbladets politiska kommentatorer kommer även att sammanfatta och analysera varje runda.

My Rohwedder, Cecilia Vaccari, Robert Aschberg, Soraya Hashim och Lena Mellin.
Allt om valet – med valkompassen