MP nära riksdags­spärren i ny mätning

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-09-05

Magdalena Anderssons block leder svagt i Aftonbladet/Demoskops nya väljarbarometer.

Men en seger är långt ifrån självklar.

Miljöpartiet ligger nämligen farligt nära riksdagsspärren.

Med bara sex dagar kvar till valet är det fortfarande rysligt jämnt mellan blocken som vill ta regeringsmakten i Sverige.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna samlar 49,4 procents stöd i Aftonbladet/Demoskops nya väljarbarometer.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet får 49,9 procent.

En ledning på 0,5 procentenheter för det rödgröna blocket – men då lurar i stället en annan utmaning.

Tappat en hel procentenhet

Miljöpartiet, som i flera opinionsmätningar klarat sig en bit över de fyra procent som krävs för att ett parti ska ta sig in i riksdagen, ligger i Aftonbladet/Demoskops nya mätning farligt nära spärren, med 4,3 procent.

MP har tappat en hel procentenhet på bara en vecka.

Partiet har tappat med en hel procentenhet på bara en vecka.

– Det kan vara så att väljarna har känt att MP är på fast mark, och då går tillbaka till sitt ”moderparti” eftersom de inte tycker att det känns nödvändigt att stödrösta, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Hon poängterar att opinionsundersökningar är förknippade med osäkerhet och innehåller felmarginal. Men konstaterar också:

– Om MP faller ur riksdagen så omöjliggörs en Andersson-ledd regering.

Vart går MP-väljarna?

– De går till Socialdemokraterna och till Vänsterpartiet. De tar också väljare från Vänsterpartiet, men väldigt lite från Socialdemokraterna.

– En del miljöpartister har också gått till Centerpartiet eftersom de uppskattar C:s klimatpolitik.

Kan avgöra valet

De osäkra väljarna och rörelser inom blocken blir sannolikt det som avgör valet, tror Karin Nelsson.

Så här nära valet har de allra flesta väljare nämligen valt vilket block de tänker rösta för. Däremot står många och väger mellan partier inom blocket. Så ser det ut på båda sidor politiken, och handlar en hel del om relationen till Sverigedemokraterna.

– Om man väljer att rösta på Magdalena Anderssons lag så handlar det om att man vill hålla SD utanför regeringsmakten. Röstar man inom Ulf Kristerssons lag så väljer man parti utifrån det styrkeförhållande man vill att partierna ska få i relation till varandra.

Men även blockbytare – osäkra väljare som byter block och parti – kan påverka valutgången, enligt Karin Nelsson.

Där har Centerpartiet en nyckelroll.

”En del miljöpartister har också gått till Centerpartiet”, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

”Rakryggad position”

Partiet sticker ut i denna mätning. Efter att det blev känt att partiledaren Annie Lööf var måltavla för dådet i Almedalen har C ökat från 6,8 procent till 8,1 procent.

– Det kan bero på sympatiröster, men också på att C:s politik har fått uppmärksamhet. Och att man tycker att Annie Lööf håller en rakryggad position vad gäller relationen till SD, att C behövs i en Anderssonledd regering.

SD är fortsatt största parti efter S även i denna mätning.

Moderaterna, som med 18,3 procent alltså blir tredje största parti, tappar väljare till SD.

Skärpt integrationspolitik

Men det finns också SD-väljare som går till M.

Karin Nelsson förklarar att de frågor som SD tidigare ensamma om att lyfta, som invandring och integration, nu har blivit frågor som i princip alla partier skärpt sin politik inom.

– En del väljare har gått till SD för att de inte har upplevt att de andra partierna har lösningar. Nu uppfattar många att M, och även andra partier, har tagit tag i frågor som är viktiga för väljarna och formulerat en politik som är trovärdig. Då tar M tillbaka väljare från SD.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.