Kristerssons jobbiga tvåfrontskrig

Har sex dagar på sig att bli statsminister och större än SD

Moderatledaren Ulf Kristersson har bara sex dagar på sig att vända utvecklingen.

Att bli statsminister är inte omöjligt.

Att se till att Moderaterna förblir större än SD kan bli svårare.

Enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop avgörs valet under valspurten, det vill säga dagarna fram till valdagen på söndag.

Bara en halv procentenhet skiljer Team Andersson från Team Kristersson till Anderssons fördel. Men det motsvarar bara drygt 30 000 väljare, alltså betydligt färre än som normalt bestämmer sig under den sista veckan före valet.

Vanligen brukar omkring en tredjedel av väljarna bestämma sig definitivt under valveckan. Det betyder att flera miljoner fortfarande velar.

Kort sagt. Valet är fortfarande en öppen fråga och kan sluta hur som helst. Marginalerna kommer att vara mycket små.

Det var de redan 2018. Då skilde det 0,2 procentenheter mellan dagens Team Kristersson och Team Andersson. Det motsvarar 13 000 röster. Det vill säga väldigt, väldigt få.

Med tanke på de mycket små marginalerna kommer den sista veckan bli ännu gapigare än vad valrörelsen hittills har varit. Alla partier kommer att jaga marginalväljare, kosta vad det kosta vill. Två partiledardebatter, i SVT och TV4, och två statsministerdueller i samma kanaler höjer temperaturen ytterligare.

 

De sista skälvande dagarna fram till valsöndagen blir jobbiga för alla. Men frågan är om de inte blir allra jobbigast för Moderaterna och Ulf Kristersson. Kristersson och hans parti slåss nämligen på två flanker samtidigt. Det är alltid tungt, det frestar alltid extra på krafterna.

Fem dagar kvar till val – och svettigt värre för partiledarna. Bara en halv procentenhet skiljer Team Andersson och Team Kristersson.

Den första flanken är dagens högeropposition, alltså de fyra partier som Kristersson tänker sig att bilda regering tillsammans med eller med stöd av. De ligger under de rödgröna motståndarna. Inte mycket, 0,5 procentenheter. Men dock.

Till yttermera visso har det sett ut så under större delen av våren och sommaren. Det har Ulf Kristersson nu bara sex dagar på sig att rätta till. Ingen lätt uppgift. Men den är inte helt omöjlig.

Lite dystert är det dock, sett ur Kristerssons synvinkel, att tre av partierna ligger under sitt förra valresultat. Bara SD har ett starkare stöd nu än de hade då.

 

Den andra flanken är både jobbigare och mer komplicerad. Det handlar om att komma ifatt och ta sig förbi Sverigedemokraterna. De seglade om Moderaterna som näst största parti i opinionsmätningarna för ett par veckor sedan.

Enligt Aftonbladet/Demoskop leder SD över M med 2,2 procentenheter. Det motsvarar drygt 140 000 väljare. Det är nästan lika många som det bor i Örebro, Sveriges sjätte största kommun.

Det är ett stort försprång. Kanske till och med ointagligt på den korta tid som återstår till valet.

Förloras valet och SD blir större än M lär Åkesson bli ny oppositionsledare. Tungt för Kristersson.

Frågan är vad som är mest smärtsamt för Moderaterna. Att förlora kampen om regeringsmakten för tredje gången i rad? Eller att mista positionen som näst största parti efter Socialdemokraterna?

Jag skulle tro det senare. Det är en viktig del av den moderata självbilden att de är ett regeringsbärande parti. Ett parti som växlar på statsministerposten med Socialdemokraterna. Som tar ansvar för viktiga vägval för landet. Som inte är som kreti och pleti.

Skulle Moderaterna bli tvåa efter SD på politikens högra planhalva skulle de bli mer som ett parti som alla andra. Vid en valvinst för de fyra högerpartierna tro jag dock att Ulf Kristersson skulle bli statsminister ändå.

Men vid en förlust? Då är det nog Åkesson som är oppositionsledaren. Inte Kristersson. Det är svårt att ens föreställa sig hur mycket det skulle svida i de moderata hjärtana.

 

Det är mindre än en vecka kvar till valet. En del partier slåss om att inte bli förlorare. Andra om att bli vinnare.

För närvarande är det bara tre partier, S, V och SD, som ligger över sitt resultat från förra valet. De andra ligger under.

Men det säger ingenting, eller i varje fall mycket litet, om hur det ser ut på söndag. Så små är marginalerna.


Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.