Riksdagen virades in i kilometerlång halsduk under klimatprotest

Publicerad 2024-04-21

Sverige har redan nu förbrukat sin årsandel av jordens förnybara resurser.

Det uppmärksammar Rebellmammorna genom att linda in riksdagen i en fyra kilometer lång halsduk som symboliserar 1,5 gradersmålet.

– Jag har stickat som bara den, säger Marianne Åström.

Följ ämnen
Marianne Åström.

I dag infaller Overshoot Day, den dag då svenskarna använt upp sin andel av förnybara resurser som jorden producerar under ett år.

Då samlades hundratals rebellmammor på Sergels torg för att protestera mot Sveriges klimatpolitik. Där höll bland annat aktivisten Greta Thunberg tal och demonstranterna sjöng i kör.

Sedan bar de en fyra kilometer lång halsduk till Mynttorget som virades runt riksdagen.

– Jag är orolig för mina barns framtid och eventuella framtida barnbarn. Jag tycker inte våra politiker gör tillräckligt. De borde följa Parisavtalet, något de inte gör i mina ögon, Anna Casey.

2 667 halsdukar

Under våren har mammor, mor- och farmödrar, mostrar och systrar stickat 2 667 röda halsdukar på 1,5 meter – en symbol för målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Inför protesten hade de virkats ihop till den imponerande längden.

– Något måste vi göra och det här känns som ett väldigt värdigt sätt att stödja alla som kämpar för ett bra klimat. Jag har stickat som bara den, säger Marianne Åström.

”Bara att kavla upp ärmarna”

Men många var skeptiska till att Sverige kommer klara av att följa Parisavtalet. Bland annat Kristin Palmqvist, mamma till tre och farmor till fem.

– Det verkar väldigt svårt, men varje dag vi inte gör det blir det ännu svårare. Men det är bara att kavla upp ärmarna och ta tag i det. Politiker, medborgare, alla måste ställa det kravet. Så länge vi försöker finns det hopp, säger hon.

Trots den imponerande storleken var Rebellmammorna en bit från halsduksrekordet. Världens längsta stickades i Wales och var drygt 54 kilometer lång. Det svenska rekordet ligger på nästan 19 kilometer och sattes av ett stickcafé i Umeå 2014.

Kristin Palmqvist.