Sara Skyttedal om avhoppet och besvikelsen på Busch

Publicerad 2024-02-23

Förra veckan lämnade hon Kristdemokraterna efter 22 år.

För Aftonbladet öppnar EU-parlamentarikern Sara Skyttedal upp om ångesten inför beslutet, den stora besvikelsen på Ebba Busch och att hon ångrar samtalen med Sverigedemokraterna.

– Jag kan bara konstatera att det hade varit bättre om jag hade agerat annorlunda.

Förra veckan stod det klart att EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lämnar Kristdemokraterna och blir politisk vilde efter att ha petats som partiets toppnamn i det kommande EU-valet i juni.

Den omskrivna soppan grundar sig i att Sara Skyttedal ska ha erbjudit sina tjänster till Sverigedemokraterna. Men trots att det har blåst styv kuling kring den enligt många kontroversiella 37-åringen ler hon på frågan om hur hon mår nu.

– Jag mår faktiskt okej och bättre än vad jag trodde att jag skulle göra. När man tar ett sådant stort beslut är det jobbigare innan än efter.

Sara Skyttedal meddelade förra veckan att hon lämnar Kristdemokraterna.

Gick du och våndades länge?

– Ja, det gjorde jag verkligen. Så fort jag fick reda på hur allt hade gått till var instinkten att jag inte kunde vara kvar. Men i och med att jag har varit aktiv i Kristdemokraterna i 22 år kände jag att det inte var ett beslut jag kunde fatta i affekt. Jag hade jättemycket ångest innan jag verkställde det, men nu känner jag mig mest lättad.

Hur gick det till när du levererade beslutet?

– Jag ringde upp partiledaren och berättade att jag kommer begära utträde och sedan skickade jag in ett formellt mejl till partisekreteraren.

Vad möttes du av för reaktion?

– Det var ett väldigt korrekt och sakligt bemötande.

Sara Skyttedal och Ebba Busch under valmanifestet till EU-valet 2019.

Du och Ebba Busch har varit goda vänner. Hade du väntat dig ett varmare bemötande än det som du säger att du fick?

– Känslor överhuvudtaget hade varit det som jag hade väntat mig i en sådan situation även om det hade varit besvikelse, ilska eller omsorg. Men det har jag inte känt.

Har du haft kontakt med Ebba Busch efter det samtalet?

– Nej.

Är du besviken på henne?

– Det är inte ett nog starkt ord.

– Jag tycker man borde hanterat det här på ett annat sätt som hade varit lite mer respektfullt, direkt och ärligt. Avsaknaden av just ärlighet oss sinsemellan är jag väldigt besviken på och jag hade väntat mig mer efter en sådan lång relation. Jag hade värdesatt att man varit rak och ärlig i stället för att gömma sig bakom andra människor, säger Sara Skyttedal och nickar på frågan om hon med ”man” syftar på Ebba Busch.

Vad är din största besvikelse när det kommer till allt som hänt?

– Att man inte varit ärlig mot mig. Jag har levt i en tro att jag ska fortsätta med det här och har planerat en valkampanj och mitt privata liv utefter att jag har det här förtroendet. Samma dag som jag fick första signalen om att något inte var okej hade jag suttit med partiet och planerat mina turnébesök ute i landet.

Du har sagt att det funnits en tydlig plan att avsätta dig, då menar du att det varit rent personligt?

– Det är flera personer som har framfört någon form av teori om att det skulle handla om någon slags konkurrenssituation oss emellan. Jag tror kanske snarare det i grund och botten handlar om att man anser att det är svårt att jobba med någon som inte bara vill vara tillrättalagd. Det blir väldigt trögrörligt i en demokratisk organisation ifall man inte få ha ett friare debattklimat och föreslå nya tankar utan att man riskeras att slås ned och inte ha några förutsättningar att komma fram.

Då måste det ju varit lite personligt?

– Det är klart att det är jag som person som har blivit utsatt, det handlar inte om vad jag har åstadkommit. Det är ingen som har haft någon negativ synpunkt på det. Så det handlar ju om vem jag är som politiker.

Oavsett vad man anser om ditt beslut tenderar det nästan att bli lite sandlåda av det hela?

– Ja, jag tror inte den här typen av situation ökar tilliten till politiker eller till partierna. Jag tror snarare det ökar politikerföraktet.

Men du är trots allt förtroendevald av Kristdemokraternas väljare. Kan inte ditt beslut att bli politisk vilde också göra att man tappar tilliten till politiker?

– Jag hade förstått det om det hade varit lång tid kvar på mandatperioden. Nu är det två månader kvar av aktivt arbete. Skulle någon ersätta mig nu skulle de inte få ta över förhandlingsuppdragen utan troligtvis bara sitta av tiden och inte göra något. Jag känner att jag har ett stort ansvar gentemot väljarna att fullfölja mina uppdrag.

Hade du agerat annorlunda om det exempelvis var ett år kvar av mandatperioden?

– Kanske, det är svårt att veta. Men då kanske jag hade känt att det fanns en möjlighet för någon annan att komma in och göra något. Nu är det inte ens möjligt.

EU-kandidaterna Sara Skyttedal (KD) och Alice Bah Kuhnke (MP) i Aftonbladets debatt 2019.

Men bör du verkligen sitta kvar om du inte representerar Kristdemokraternas väljare?

– Jag representerar ju dem och tänker fortsätta representera alla de idéer som jag gav som löfte till väljarna 2019. Det är det som jag avser att fullfölja.

Det här innebär att skattebetalarna ska stå för ditt uppehälle i Bryssel trots att du saknar partibeteckning. Känner du dig okej med det?

– Skattebetalarna betalar för alla förtroendevalda. Jag hoppas att de som har röstat på mig ska känna sig stolta över det som jag har gjort innan och nu under den sista tiden. Jag har ju inte bytt värderingar eller åsikter och kommer jobba för exakt samma sak.

Alla som kandiderar skriver ju på en försäkran där det ingår att avsäga sig sin plats om man lämnar partiet?

– Jag förstår att det ligger i partiets intresse att utforma det så, men jag tycker egentligen partikulturerna i Sverige borde ändras. Även i riksdagen borde ledamöterna kunna vara mer fria. I princip så följer man en partilinje till 100 procent. Vad säger det om de politiska företrädarna om man bara är en knapptryckare. Jag tycker det är ganska osunt.

”Ebba Busch ’ghostade’ mig”

Finns det något du ångrar?

– Uppenbarligen agerade jag förhastat. Förra sommaren var jag helt övertygad om att jag inte hade någon framtid i Kristdemokraterna. Medlemmarna hade sagt sitt och ville inte att jag skulle vara kvar och min partiledare ”ghostade” mig i veckor. Då tittade jag runt för att se vad jag skulle kunna göra framöver. Men uppenbarligen var inte dörren stängd då jag trots allt lyckades få förtroendet av partifullmäktige.

– Men att jag inte hade lite mer is i magen ... Det var också ett misstag att lita på att alla man hör av sig till hanterar informationen med varsamhet och håller förtroendefulla samtal för sig själva.

Så då ångrar du alltså dina samtal med Sverigedemokraterna?

– Det är klart det hade varit mycket bättre ifall jag inte hade gjort det. Samtidigt är jag en person som inte ser någon vinst i att blicka tillbaka. Men jag kan bara konstatera att det hade varit bättre om jag hade agerat annorlunda. Det säger sig självt.

Hade du även kontakt med andra partier?

– Jag hade absolut liknande typer av samtal för att se om man kan arbeta med konsulttjänster på annat håll också. Det kändes naturligt att börja sondera terrängen. Jag hörde också av mig till partier i andra länder.

KD-legendaren Alf Svensson och Skyttedal i Almedalen 2018.

Många anser att du är kontroversiell, vad tänker du om det?

– Jag tycker inte det borde anses konstigt att stå upp för det man tycker så länge man är ärlig och rak. Det önskar jag att flera skulle göra.

– Jag ångrar inte att jag har stått för det jag tror på även om det uppenbart har kostat mig den plats jag hade i Kristdemokraterna. Men det betyder inte att jag inte är enormt tacksam för att jag har fått möjlighet att verka i partiet.

Det har som du säger kostat på, har det varit värt det?

– Ja.

Skulle en partiledarpost locka?

– Som partikulturerna ser ut i dag skulle en person som jag aldrig kunna bli partiledare. Man måste anpassa sig efter olika internpolitiska hänseenden och man kan inte vara så tillräckligt ärlig. Som partiledare i Sverige måste man vara beredd att sälja sin själ till partiet och det är inte ett pris som jag är beredd att betala.

Vilka har funnits där för dig under den här perioden?

– Jag är enormt tacksam för att jag har min familj och vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade haft dem. Då hade det nog känts betydligt tyngre. Jag och min man har två treåringar och det gör att man landar lite i verkligheten och inser vad som är viktigast. En treåring sätter inte på sig overallen snabbare för att mamma har haft en dålig dag på jobbet.

Skyttedal var tidigare ordförande i ungdomsförbundet KDU

Med allt det här sagt ger du intrycket av att vara mentalt stark?

– Det är jag, vilket jag är väldigt glad för. Jag tror många hade knäckts för länge sedan.

Hur ser du på din politiska framtid?

– Vi får se, men jag ser ljust på framtiden. Många har räknat ut mig förr. Men jag har inte gjort av med mina nio liv än och jag tror inte man har sett det sista av mig.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Ebba Busch, som avstår kommentar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.