Pourmokhtari: EU är berett att lämna förhandlingarna

Oljestater håller emot skarpa formuleringar om fossila bränslen

Uppdaterad 2023-12-21 | Publicerad 2023-12-12

DUBAI. EU:s representanter är redo att resa sig upp och lämna förhandlingsbordet på COP28.

Det uppger klimatminister Romina Pourmokhtari.

– Än så länge är vi verkligen inte nöjda.

Överläggningarna på klimattoppmötet i Förenade arabemiraten har dragit över tiden − och än så länge verkar ingen överenskommelse vara inom räckhåll.

– Det är ett väldigt spänt läge i förhandlingarna. Många anser att det är nu som saker och ting måste hända. Vi står en bra bit ifrån varandra, säger Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Hon och chefsförhandlaren Mattias Frumerie står framför en klunga av utsända journalister vid den största möteslokalen i Expo City i Dubai. Klockan närmar sig 18. Det har gått sju timmar sedan den tidpunkt då ordföranden Sultan al-Jaber hade sagt att överenskommelsen skulle vara i hamn.

– Jag tror att vi närmar oss upploppet. Förhoppningen är att vi får nya texter när som helst, och sedan väntar en ny genomläsning, säger Mattias Frumerie.

Utkastet blev sågat

Sent på måndagseftermiddagen kom ett första utkast på ett nytt klimatavtal. Det innehöll inga skrivningar om att fasa ut fossila bränslen. Kritiken lät inte vänta på sig.

– Det finns en grupp länder som lutar stora delar av sina ekonomier på fossila bränslen. Frågan är hur vi hittar en väg framåt utan att de länderna känner att man tar ifrån dem deras tillväxt och möjligheten att sätta mat på bordet, säger Romina Pourmokhtari.

”Känner trycket”

Enligt ministern är EU redo att lämna förhandlingarna om det inte kommer ett nytt dokument med skarpa formuleringar om olja, kol och naturgas.

Men hon tror fortfarande att det går att nå fram till en överenskommelse.

– Ordförandeskapet här har en speciell potential i och med att Förenade arabemiraten har byggt upp sina rikedomar på fossila bränslen, men också förstått framtiden och vågat göra investeringar i förnybar energi.

– Sultan al-Jaber känner utan tvekan trycket och vet att alla förväntar sig att man kommer kunna lösa ut den här frågan.