Hård kritik mot utkast på COP28: ”På gränsen till fullständigt fiasko”

Emma Wiesner: EU borde dra sig ur förhandlingarna

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-11

DUBAI. Ett utkast till nytt klimavtal har lagts fram – utan utfasning av fossila bränslen.

Nu sågas formuleringarna på bred front.

– Det är ett katastrofalt dåligt förslag, säger Centerpolitikern Emma Wiesner som sitter i EU:s förhandlingsdelegation.

Utfasningen av olja, kol och naturgas har varit en av de viktigaste knäckfrågorna på klimattoppmötet i Dubai.

Sent på eftermiddagen, lokal tid, presenterades ett första utkast till överenskommelse. Där står att konsumtion och produktion av fossila bränslen ska minska på ett ”rättvist och ordnat sätt” till runt 2050. Det finns inte med någonting om att fasa ut förbränningen av de klimatskadliga bränslena.

– Det är en stor besvikelse. Alla skarp politik om att fasa ut fossila bränslen saknas. Som ett dåligt skämt, säger Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet och medlem i EU:s förhandlingsdelegation, i en kommentar.

– Om detta kvarstår borde EU dra sig ur förhandlingarna och stoppa en överenskommelse.

Sammanträde under Cop 28.

”Gigantiskt kliv bakåt”

Wiesner är inte ensam om att vara kritisk. Efter att innehållet i dokumentet blev känt har det haglat sågningar.

”COP28 närmar sig ett fullständigt fiasko. Världen behöver desperat fasa ut fossila bränslen, men varje ord av det här underdåniga utkastet ser ut att vara dikterat av Opec”, skriver Al Gore, tidigare demokratisk vicepresident i USA som numera är engagerad i klimatrörelsen, i ett uttalande.

”I stället för att ta oss närmare en fossilfri framtid tar det här utkastet ett gigantiskt kliv bakåt”, skriver Teresa Anderson från hjälporganisationen Actionaid.

Det är oljeproducenten Saudiarabien som bjudit på hårdast motstånd under överläggningarna. Landet har hejats på av oljekartellen Opec, som varnat sina medlemmar för att en ”brytpunkt med irreversibla konsekvenser” kan nås i Dubai.

Emma Wiesner (C).

”Inget utrymme för tvekan”

Men ordförandeskapet för COP28 försvarar utkastet. I ett uttalande beskrivs texten som ett ”enormt steg framåt” och att avgörandet nu ligger hos delegaterna som bör ”göra vad som är bäst för planeten”.

Sultan al-Jaber, ordförande för mötet och chef för det statliga oljebolaget Adnoc, skippade en inplanerad presskonferens på måndagskvällen. I stället gick han direkt in till ett möte med förhandlare.

– Tiden för diskussion närmar sig slutet och det finns inget utrymme för tvekan, sa han till journalister på plats.

COP28 ska enligt planerna avslutas under tisdagen.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag