Så blir aktivisterna tystade på klimattoppmötet

Hårda regler för att få protestera på COP28

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-09

DUBAI. Arrangörerna påstår att COP28 är det mest öppna och inkluderande klimattoppmötet någonsin.

Men aktivisterna som är på plats i landet där emirerna har all makt vittnar om en helt annan verklighet.

– Vi vet att vi blir övervakade, men vi vet inte när, säger danska Selma de Montgomery, 18.

Just som solen började gå ner skedde något som nästan aldrig inträffar i Förenade arabemiraten. Längs en av huvudgatorna i det gigantiska mässområdet Expo City i Dubai marscherade hundratals demonstranter. De dansade, skrek slagord och slog på trummor. Längst fram gick poliser och säkerhetspersonal som inte försökte stoppa tåget. De banade i stället väg för det genom trängseln på toppmötet.

Att detta får ske beror naturligtvis enbart på att världens ögon är riktade mot det mycket förmögna landet vid Persiska vikens strand under dessa dagar. I vanliga fall finns här ingen yttrandefrihet, och kritik mot de styrande emirerna kan leda till långa fängelsestraff.

Måste ha tillstånd

Den officiella hållningen är att ”fredliga protester på särskilt utvalda platser” är tillåtna under COP28. Men flera demonstranter beskriver hur arrangörerna ändå gör sitt bästa för att tysta obekväma röster.

– Vi får inte nämna specifika länder eller företag. Allt vi vill säga måste godkännas på förhand, säger Selma de Montgomery, en 18-årig dansk aktivist från organisationen Grønne ungdomsbevægelse.

Selma de Montgomery, en 18-årig dansk aktivist från organisationen Grønne ungdomsbevægelse.

Hon och några andra ungdomar deltog i en mindre protest några timmar innan den stora marschen längs huvudgatan. Enligt aktivisterna har det blivit allt svårare att få tillstånd för att genomföra manifestationer ju längre mötet pågått. Många ansökningar förblir obesvarade.

– De gör verkligen allt de kan för att tysta oss. Jag har många vänner som inte ens fått visum för att kunna komma hit. Det gäller särskilt människor från utvecklingsländer, säger en av demonstranterna.

Aktivister gör sig redo inför demonstrationen.

”Övervakningen är sofistikerad”

Regimen i Förenade arabemiraten har tillgång till avancerad teknologi som möjliggör övervakning i det dolda.

– Jag var på förra toppmötet i Sharm el-Sheikh. Där var det uppenbart när någon höll koll på oss. Det kunde komma in en man i ett rum och alla kunde se att han försökte spionera, säger Selma de Montgomery.

– Här är det mycket mer sofistikerat.

Allt detta sker samtidigt som de avgörande förhandlingsmötena hålls bakom stängda dörrar.

– Vi får inte reda på vad som sker. Om om någonting läcker ut så har vi inte möjlighet att reagera på det genom att ordna spontana protester. Det är väldigt frustrerande.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag