Ministerns ilska mot Opecs brev: ”De är desperata”

Framtiden för fossila bränslen en knäckfråga på COP28

Uppdaterad 2024-01-12 | Publicerad 2023-12-09

Romina Pourmokhtari på COP28.

DUBAI. En oljestrid har blossat upp på klimattoppmötet.

I ett läckt brev uppmanar Opec sina medlemmar att stoppa alla formuleringar om att fasa ut fossila bränslen.

– Det är otroligt fräckt, säger Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari.

På ytan är allt lugnt på det enorma mässområdet Expo City i utkanten av Dubai i Förenade arabemiraten. Kvinnor i propra dräkter och män i välpressade kostymer strosar omkring, tar bilder och knappar på sina telefoner. Här och där samlas de i små klungor, vilket får FN:s klimattoppmöte att likna en skolgård för vuxna.

Men i de stängda mötesrummen där förhandlingarna äger rum så ökar pressen allteftersom konferensens sista dag rycker närmare.

En av de tuffaste stridsfrågorna rör fossila bränslen. Sverige och EU driver på för att få länderna att enas om att olja och gas ska fasas ut. En sådan överenskommelse skulle göra COP28 historiskt.

Skickar varning till oljeländer

Men oljeindustrin bjuder på massivt motstånd.

På fredagskvällen rapporterade brittiska The Guardian och andra internationella medier om ett läckt brev som samarbetsorganisationen Opec skickat till sina medlemmar.

Där varnar kartellen för att ”motståndet mot fossila bränslen kan nå en brytpunkt med irreversibla konsekvenser” på mötet.

Länderna uppmanas vidare att ”provaktivt avfärda alla formuleringar som pekar ut energi, alltså fossila bränslen, snarare än utsläpp”.

”Oljeindustrin är med rätta desperata”, menar Romina Pourmokhtari.

”Blev förbannad”

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är på plats i Dubai. Hon reagerar starkt på Opecs uppmaningar.

– Oljeindustrin är med rätta desperata. De är en utdöende bransch, om de inte tar tag i sig själva och snabbt ställer om till investeringar i fossilfria energikällor såsom kärnkraft, vindkraft, sol och vätgas, säger hon i en kommentar.

– Jag blev förbannad när jag läste brevet. Det är otroligt fräckt av Opec att gå fram med dessa orimliga krav. Jag och många av mina ministerkollegor runt om i världen fördömer detta brev kraftigt. Vi kommer inte att låta aktörer som vill fortsätta släppa ut och smutsa ned klimatet få villkora våra förhandlingar.

Frustrationen delas av den danska aktivisten Selma De Montomery, 18.

– Jag är väldigt orolig för att länderna inte ska nå en överenskommelse med ambitiösa mål för att fasa ut fossila bränslen. Det vore förödande, säger hon.

Enligt planerna ska COP28 avslutas på tisdag den 12 december. Det är dock långtifrån säkert att överläggningarna når i hamn tills dess.

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag