Delegater faller i gråt på toppmötet – utanför fortsätter lyxlivet

Pressen ökar på deltagarna när COP28 närmar sig slutet

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-12

DUBAI. Representanter från de fattiga önationerna har kommit till klimattoppmötet med tyngden av hela länder på sina axlar.

I mötesrummen möter de oljestater som vägrar ge efter.

Och utanför mässområdet fortsätter människor att vältra sig i lyxen som förbränningen av fossila bränslen skapat.

Palm Tower sträcker sig runt 240 meter upp i luften. På toppen finns ett observationsdäck med utsikt över Dubais oräkneliga skyskrapor. I nordväst ligger jättehotellet Atlantis, där ett rum med terrass kostar över 11 000 kronor per natt. Åt andra hållet tronar Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

På plattformen dansar fyra identiskt klädda pojkar. De är säkert bröder. De bär svarta Foppatofflor, röda mjukisbyxor och vita t-shirts. Den yngsta är kanske fyra-fem år. Den äldsta ser ut att vara i början av tonåren. De riktar sig mot en kille med videokamera och upprepar samma sångsnutt gång på gång.

– Dubai, Dubai, det är underbart.

En man i svart keps manar på dem:

– Och nu, ta avslutningen en gång till.

– Här möts innovation och lyx. Om du inte tror att pengar kan köpa lycka, habibi, kom till Dubai, säger den äldsta pojken.

Tre av de dansande pojkarna på ”The View at the Palm”.

”Kom inte hit för att skriva under vår dödsdom”

En knapp halvtimmes bilfärd från Palm Tower ligger Expo City. Där har 100 000 människor samlats för FN:s 28:e klimattoppmöte, COP28. Efter två veckors intensiva förhandlingar har alla motsättningar och skilda intressen kokats ner till två stridsfrågor: Hur genomgripande åtgärder ska sättas in för att stoppa klimatförändringarna? Och hur ska dessa finansieras?

På måndagsmorgonen höll FN:s klimatsekreterare Simon Stiell en presskonferens. Tonen var allvarsam.

– Vi är på upploppet och vi har inte en minut att förlora.

Stiell uppmanade länderna att röja undan alla ”taktiska blockader”. Det är framförallt Saudiarabien, en av världens största oljeproducenter, som försökt flytta fokus från fossila bränslen. Enligt läckor inifrån mötesrummen har det hårdnackade saudiska motståndet fått företrädare från lågt liggande önationer att brista ut i gråt.

– Vi kom inte hit för att skriva under vår egen dödsdom. Vi kom hit för att kämpa för 1,5-gradersmålet. Och den enda möjligheten att klara det är att fasa ut fossil energi, säger John Silk, minister med ansvar för naturresurser på Marshallöarna i Stilla havet.

John M. Silk, minister över naturresurser och handel på Marshallöarna.

Konstgjorda ön ändrade vattenströmmen

Besökare som ska åka upp till utkiksplatsen i Palm Tower får först passera en utställning om mastodontprojektet Palm Jumeirah. Det är den konstgjorda ö som skyskrapan står på, och vars form efterliknar ett palmträd.

Sju miljoner ton sten vräktes ut i havet under bygget. På det sprutades sedan 120 miljoner kubikmeter sand. Arbetet påbörjades 2001 och var färdigt bara sex år senare. Kostnaden landade på tolv miljarder dollar.

Men bland fotona och filmklippen i Palm Tower nämns ingenting om att skapandet av ön ändrat både vattnets strömningar och temperatur i Persiska viken.

Elba Rosa Perez Montoya, klimat, teknologi och vetenskapsminister i Kuba. Önationen väntas drabbas hårt av klimatförändringarna.

Det talas också tyst om de enorma mängder korall som dödats under projektets gång.

Även inne i Expo City finns ämnen som Förenade arabemiraten inte vill låtsas om. Dit hör att förbränningen av fossila bränslen ökar i landet. 2022 uppgick de till 20 ton per invånare. Den siffran är bland de högsta i världen.

Kanske tänker pojkarna i röda byxor på vad detta kan innebära för deras framtid där de dansar 240 meter över marken. Men mest sannolikt är de mer brydda över att mannen i svart keps ska bli nöjd.

– Tror du inte att pengar kan köpa lycka, habibi, kom till Dubai, säger den äldsta killen mot kameran för säkert tionde gången.

På toppen av Palm Tower finns ett observationsdäck med utsikt över Dubais oräkneliga skyskrapor.