S-toppen: Segregationen ett misslyckande – vi borde gjort mycket mer

Publicerad 2022-10-11

Socialdemokraterna kämpar med självkritiken och den nya oppositionsrollen efter valet.

Samtidigt öppnar sig nya möjligheter för partiet att få igenom sin politik i riksdagen. Tillsammans med SD har S nämligen majoritet i riksdagen.

– Det är ett gäng förlorare som avser att bilda regering. Det är tre partier som tappat stöd hos den svenska befolkningen, säger partisekreterare Tobias Baudin (S).

Socialdemokraterna försöker hitta sin nya roll i opposition. Valresultatet är en svår kombination av framgång och misslyckande – de ökade sitt stöd från förra valet men förlorade makten.

Att de ändå lyckades öka från förra valet står i vägen när partiet nu ska utvärdera vad det var som hände och bestämma sig för vad socialdemokratin ska vara i framtiden.

Partisekreteraren Tobias Baudin behöver anstränga sig för att vara självkritisk.

– Det utgångsläge vi hade var inte bra. Det är ett misslyckande flera decennier tillbaka med den ökande segregationen som lett till en ökad kriminalitet.

– Vi har inte trott på den politiska förmågan att hålla ihop vårt land och vi har fått ett land som glidit isär och en ökad segregation.

Ni har just regerat i åtta år, när borde ni har gjort nåt åt det här?

– Vi skulle ha gjort ännu mer under de långa regeringsinnehaven. Det skulle många regeringar gjort, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin anser att Socialdemokraterna kunde gjort mer under sina åtta år vid makten.

– Vi skulle sett vikten av en aktiv bostadspolitik till exempel, hur viktig skolan är – att marknadsskolan har sorterat ut vinnare från de som har det tuffare. Där borde vi gjort mycket mer.

Även om Socialdemokraterna ökade från det förra valet 2018 var det partiets näst sämsta val på 100 år. Trots det är Tobias Baudin ganska belåten med resultatet.

– Vi har lyckats med konststycket att efter åtta år öka vårt stöd, men vi förlorade regeringsmakten. Så jag tycker den gamla sloganen ”Stolt men inte nöjd” passar bra in på vår valrörelse.

S kan göra det svårt för nya regeringen

Under den gångna mandatperioden har S-regeringen lidit upprepade nederlag i riskdagen. Anledningen är att det varit en svag minoritetsregering som riksdagen kunnat köra över. Samma problem som Ulf Kristerssons kommande regering nu riskerar stå inför.

Den socialdemokratiska regeringen har fått se sina budgetar röstas ner, misstroendeomröstningar som lett till regeringskris och oheliga allianser mellan oppositionspartier från höger och vänster för att sänka bränslepriserna. Det har varit turbulent, och nu kan Socialdemokraterna ge tillbaka med samma mynt.

En riktig huvudvärk för Kristersson är att bara S och SD tillsammans har majoritet i riksdagens kammare.

Moderaternas Ulf Kristersson har nu i uppdrag att bilda regering.

Tobias Baudin utesluter direkta samarbeten med Sverigedemokraterna, men i verkligheten betyder det inte att Kristersson sitter säkert. Tvärtom.

– Det är inte så att vi kommer att fråga Sverigedemokraterna om lov eller vilka förslag de kan tänkta sig stötta, utan vi kommer vara aktiva och lägga fram våra förslag. Exakt hur, det återstår att se, säger Baudin.

Vill syna SD

Sverigedemokraterna vill till skillnad från de andra borgerliga partierna behålla den högre nivån i a-kassan som infördes under pandemin. De vill inte heller försämra vilkoren i sjukförsäkringen.

Socialdemokraterna ser de här sprickorna i regeringsunderlaget som en möjlighet att testa SD och trycka partiet framför sig.

– Vi behöver vara tydliga med vad är SD för typ av parti. Det är ett gäng broilers, vars enda syfte är att bli politiker.

– Det är horribelt att det är en SD-politiker från Skåne som blir riksdagsledamot från Västerbotten, och aldrig har satt sin fot där. Det visar ju att de bara har ett enda syfte, och det är makt, säger Baudin.

Han syftar på Pontus Andersson (SD) som bor i Helsingborg men representerar Västerbotten i riksdagen.

– Det stora partiet på den sidan är Sverigedemokraterna och nu är det äntligen slut på Jimmie Åkessons velande. Nu är det dags för honom att genomföra den politik han gick till val på. Där kommer vi ställa SD till svars. Det är pensionerna, a-kassan och många andra frågor.

– Vi kommer att var en aktiv opposition. Vi kommer att försöka få igenom så mycket som möjligt av vår socialdemokratiska politik.

Baudin säger att Socialdemokraterna kommer ställa SD till svars.

Samtidigt vill Baudin hålla dörren öppen för breda uppgörelser med den kommande regeringen.

– Det måste vara slut med lekstugan i svensk politik. Om en framtida statsminister räcker ut en hand i en stor bred fråga, då kommer vi att analysera den frågan och sen fatta beslut om det är något vi kan tänka oss att göra upp om. Vi kommer inte att stänga dörren med ryggmärgen.

Kritik mot tonen under valrörelsen

När Tobias Baudin säger att det är dags för riksdagen att sluta vara en lekstuga håller väljarna håller med.

Valdeltagandet sjönk från 87 procent 2018 till 84 procent i årets val. Antalet blankröster ökade och i en mätning från DN/Ipsos svarade fyra av tio väljare att de tyckte valrörelsen varit dålig eller mycket dålig.

En del av kritiken har handlat om tonen i den politiska debatten och har bland annat riktats mot socialdemokratiska företrädare och deras ton på Twitter. Framför allt två högprofilerade socialdemokrater – Morgan Johansson och Annika Strandhäll. Tobias Baudin har själv slutat vara aktiv på Twitter på grund av det höga tonläget.

– Det är ett personligt ansvar att hålla en god ton i politiken. Skulle någon partisekreterare höra av sig till mig för att någon gått över gränsen så tar jag det på största allvar. Skulle jag tycka att någon går över gränsen ringer jag upp den partisekreteraren. Det har jag också gjort under den här valrörelsen, utan att nämna några namn.

Har du tagit något samtal med någon i ditt eget parti under den här valrörelsen?

– Inte under den här valrörelsen – nej.

S tappar arbetarklassen

Men det stora problemet för Socialdemokraterna framåt är betydligt mer existentiellt än tonen i den politiska debatten.

Redan i valet 2014 började Sverigedemokraterna äta sig in i sossarnas väljarbas – arbetarklassen och de LO-anslutna männen.

I valet 2018 röstade 30 procent LO-man på SD och i valet 2022 ökade detta ytterligare till drygt 32 procent, enligt SVT:s vallokalundersökning, Valu.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppades att de förlorade väljarna skulle hitta tillbaka till vänstersidan i det här valet. Men det gjorde de inte.

– Vi har successivt tappat stöd, inte minst hos arbetarmännen och det är ett dåligt betyg. Vi måste fortsätta driva en offensiv politik som är bra för de här männen.

– Vi har lagt om migrationspolitik, vi vill ändra arbetskraftsinvandringen och vi vill att svenska kollektivavtal ska gälla till alla, säger Baudin som själv har sin bakgrund inom fackföreningsrörelsen som ordförande för fackförbundet Kommunal.

Vad behöver arbetarklassen?

– Att vi förstår de problem man har på sina arbetsplatser och i livet. Att de oroar sig för att pensionen ska räcka till.

– Man behöver känna trygghet och få den respekt man förtjänar, säger Tobias Baudin.