Utrikesutskottet en stor seger för SD

Sverigedemokraterna blir riksdagens tyngsta makthavare med sina nya ordförandeposter.

Poster som ger de stort inflytande över utrikespolitiken, arbetsmarknaden och kampen mot gängbrottsligheten.

Ulf Kristersson får hoppas att SD blir en lojal vän under mandatperioden, annars får den nya regeringen det tufft.

Det är en bra dag för Sverigedemokraterna. De har lyckats väl i sina förhandlingar med den tilltänka regeringen och kommer nu att leda arbetet i flera av riksdagens viktigaste utskott.

Med sina ordförandeposter kommer Sverigedemokraterna att vara Moderaternas viktigaste allierade i riksdagen.

De kommer att leda arbetet i justitieutskottet som hanterar den för den kommande regeringen viktiga frågan om gängbrottsligheten, straff och skjutningar. De kommer att leda arbetet i arbetsmarknadsutskottet som hanterar de integrationsåtgärder som handlar om att få nyanlända i arbete. Arbetsmarknadsutskottet har också hand om a-kassa som är en viktig fråga för SD och en möjlig konfliktfråga för den kommande regeringen.

Men den största maktförflyttningen är att SD får ordförandeposten i utrikesutskottet. För ett parti som återkommande ifrågasatts för sina demokratiska reflexer är detta en stor seger.

Jimmie Åkesson som inte kunde välja mellan Frankrikes president Macron och Rysslands president Putin. Det har varit återkommande att sverigedemokratiska tjänstemän och politiker haft problematiska kopplingar till Ryssland. Bara i våras uteslöts deras före detta försvarspolitiska talesperson efter att ha spridit rysk propaganda.

Utrikesutskottet hanterar utrikespolitiken och säkerhetspolitiken. Utskottet är också det utskott som hanterar hur stort det svenska biståndet ska vara.

För SD har förhandlingarna om utskottsposterna varit en del i en mer långsiktig plan. Det handlar om att få inflytande och kontroll över den kommande regeringens politik, men också om att bygga erfarenhet och kompetens för framtiden.

Och med tanke på bristen av erfarenhet har Ulf Kristersson satsat friskt på sin nya kompis.

Samtidigt med det här pågår det regeringsförhandlingar om sakpolitiken. Sakpolitiken är en här och nu fråga. Där handlar det om vilken politik regeringen ska driva under de kommande fyra åren och redan om några veckor ska detta prövas när de ska lägga fram sin första budget till riksdagen.

På den långa sikten har SD vunnit. Nu återstår att se om det även gäller i sakpolitiken och den närmsta tiden vi har framåt. Tittar vi på vilka politikområden de nu kommer leda i riksdagsarbetet pekar det på att segertåget fortsätter.