SD-ledamot valdes in i Västerbotten – har aldrig varit där

Publicerad 2022-09-20

Efter många års lokalt slit har sverigedemokraten Pontus Andersson, 30, valts in i riksdagen för Västerbotten.

Ett län som han aldrig har besökt.

– Jag har erbjudit mig att hälsa på så ofta jag bara kan, säger helsingborgaren till Västerbottens-Kuriren.

Skånske sverigedemokraten Pontus Andersson har varit lokalpolitiker i Helsingborg sedan 2012. Men nu får han byta svartsoppa och äggakaka mot tunnbröd och aromatisk grynpipig ost. I alla fall på deltid.

Andersson har nämligen valts in som riksdagsledamot för Västerbotten, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Beskedet fick han i söndags.

PLUS: Nästan halva byn röstade på SD: ”Inte förvånad”

– Det första jag gjorde var att mejla till samtliga SD-föreningar i Västerbotten för att boka in en träff så att vi kan ses och jag kan få lära mig mer om Västerbotten. Jag vill lära mig vilka frågor som är viktiga för dem och vilka frågor som de vill att jag ska driva i Stockholm, säger han till tidningen.

Härnäst ska han resa till Västerbotten för första gången.

– Om jag skulle ha kört bil skulle det ha varit ungefär samma sträcka och tagit lika lång tid som om jag skulle ha kört till München. Det är en bra bit! Men i dagens digitala värld går det ju att ses och hålla en bra dialog på andra sätt, och jag har erbjudit mig att hälsa på så ofta jag bara kan, säger Andersson till Västerbottens-Kuriren.

I riksdagsarbetet vill han driva frågor av betydelse för Västerbotten.

– Jag tror att den politik som vi företräder är frågor som är viktiga för folk som bor i Västerbotten. Då tänker jag framför allt på bränslepriser.

Pontus Andersson.

”En del av oss har hamnat lite konstigt”

Mellan Helsingborg och västerbottniska residensstaden Umeå är det 95 mil fågelvägen. Hur kan det då komma sig att en skåning väljs in där?

Förklaringen är att de första 60 namnen på SD-listorna är samma i alla valkretsar. Det har exempelvis resulterat i att partiledaren Jimmie Åkesson från Blekinge valts in i valkretsen Jönköpings län.

SVT Nyheter Skåne har tidigare uppmärksammat fler sverigedemokrater som hamnat på andra riksdagsmandat än den plats de kommer ifrån.

Jörgen Grubb från Skåne representerar exempelvis Västra Götaland, och Thomas Morell från Västra Götaland representerar i sin tur Skåne.

– En del av oss har hamnat lite konstigt. Jag förväntas göra någonting för Västra Götaland, men är ju skåning och hade hellre representerat min del av landet, säger Jörgen Grubb till SVT.

Fenomenet är likväl inte unikt för Sverigedemokraterna. Flera andra partier, däribland KD och C, har haft två riksdagslistor – en för hela landet och en regional för varje valkrets. Exempelvis har partiledaren Ebba Busch (KD) från Uppsala, som toppat alla partiets listor, valts in från valkretsen Västra Götalands läns östra.

Centralstationen i Umeå.