Blodiga dygnen i våldsspiralen

Uppdaterad 2023-09-16 | Publicerad 2023-09-13

Tre döda, skjutningar och sprängningar – en intern konflikt har lett till flera våldsdåd den senaste tiden.

Än vet ingen när våldsvågen som drabbat flera svenska städer kommer ta slut.

Här är händelserna som kopplas till den pågående konflikten mellan den så kallade Kurdiska räven och hans tidigare högra hand.

7 september 01:03 Gränby, Uppsala:

Ett larm kommer från en bostad i Gränby – en kvinna i 60-årsåldern misstänks ha drabbats av ett hjärtstopp. Men när ambulansen kommer till platsen visar det sig att kvinnan har skjutits.

Hon förs till sjukhus men hennes liv går inte att rädda.

Senare på dagen grips två unga killar, 15 och 19 år gamla, misstänkta för mordet.

Enligt Aftonbladets uppgifter agerade de på order från Rawa Majid, Foxtrotnätverkets ledare. Kvinnan var nämligen mamma till en 33-årig man som går under smeknamnet ”Jordgubben” och som tidigare betecknats som Majids högra hand.

Men i somras, efter att ett parti narkotika försvann eller byttes ut, inleddes en konflikt mellan männen, åtminstone är det enligt Aftonbladets uppgifter en hypotes som polisen jobbar efter.

Till vänster Rawa Majid, alias ”Kurdiska räven”. Till höger hans förre vän, 33-åriga ”Jordgubben”.

Den 33-årige mannen ska efter det ha ”brutit sig loss” från Majid och de två tidigare samarbetsparterna blev dödsfiender.

Enligt SVT ska 33-åringen, som liksom Rawa Majid bor i Turkiet i flykt från svenska rättvisan, nyligen ha orkestrerat ett mordförsök på Majid.

Det i sin tur ledde, enligt Aftonbladets uppgifter, till att Rawa Majid beställde mordet på 33-åringens mamma.

– Att döda en mamma i den kurdiska kulturen har ett oerhört symbolvärde. När det hände förstod vi att det skulle ta hus i helvete och efter det har det ju blivit ytterligare skjutningar i Uppsala, säger en poliskälla till UNT.

Och enligt samma mönster som setts flera gånger tidigare i den nätverkskriminella miljön – blev mordet på mamman början på en hämndspiral.

Foxtrot. Guldringar utformade som rävar tros avslöja den inre kretsen kring Rawa Majid. Bilden är från en polisutredning förra året.

9 september 23:36 Stenhagen, Uppsala:

En gärningsman knackar på en dörr i området Stenhagen. Där inne bor Rawa Majids svärmor.

Ingen öppnar dörren vilket gör att gärningsmannen ändå avlossar ett skott. Kulan träffar istället ett grannhus och gärningsmannen försvinner från platsen.

Rawa Majids svärmor säger att hon vet att hon var måltavlan och att händelsen skakat henne.

– Jag är en väldigt tuff, kaxig och framåt kvinna med civilkurage. Du vet, jag är en människa som aldrig gråter, men nu är jag så jävla rädd.

Ingen har gripits för skottlossningen mot svärmodern och hon beskriver rädslan, både för egen del och för våldsutvecklingen i samhället.

– Det är maskerade 14-åringar, herregud. Du får 100 000 kronor, gå och skjut henne. Det är klart att de inte gör det i sina sinnens fulla bruk. De här har inga känslor eller empati, säger hon.

En hundpatrull söker spår i området.

12 september 05:16 Sala backe, Uppsala:

Media skriver att en ny våldsvåg drabbat Uppsala. Polisen säger att de inte kan utesluta att fler skjutningar kommer att ske.

– Det är ju tyvärr så mekanismerna kring skjutvapenvåldet ser ut. Man responderar och reagerar på varje skjutning och då är det vårt jobb att försöka förutse och stoppa nästa drag, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

Och fler dåd sker.

Morgonen den 12 september är en 25-årig på väg till sitt jobb inom hemtjänsten när han skjuts till döds i sin trappuppgång. En granne berättar hur den vaknade av en smäll.

– Men jag vet inte hur vapen låter så jag trodde att någon hade tappat en möbel i trappen.

Några minuter senare ser grannen blåljus blinka.

Polis på plats vid Salabacksgatan, där en man sköts till döds på tisdagsmorgonen.

Den unge mannen avlider innan han når fram till sjukhuset.

Det visar sig snabbt att 25-åringen inte har några kopplingar till gängkriminaliteten – istället tros skytten ha tagit fel på person. I samma trappuppgång bor nämligen en släkting och tidigare kumpan till Rawa Majid.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur skjutvapenvåldet kryper allt lägre ner i åldrarna, hur vapen sätts i unga killars händer som kanske varken kan hantera dem ordentligt eller heller har full koll på vem den de ska skjuta är eller ser ut.

För 25-åringen ledde skyttens misstag till hans död.

– Han var en jättefin kille, han hade precis börjat vuxenlivet. Han hade stora drömmar. Han ville läsa juridik och hans största dröm var att bli advokat, säger en vän till 25-åringens familj till Expressen.

Våldsdåden skakar grannskapet. En brevlåda får hålla upp polisens avspärrningsband. Någon har lagt dit blommor.

13 september 03:46 Stenhagen, Uppsala:

Mindre än 24 timmar senare smäller det igen mot en bostad i stadsdelen Stenhagen. Där bor en släkting till Kurdiska räven men kulorna träffar ingen människa.

Den här gången lyckas inte skytten fly. Polisen kan gripa honom på plats och beslagta vapnet han använt. Skytten visar sig vara en ung kille, under 18 år gammal.

Han är nu anhållen för försök till mord.

Våldet påverkar hela grannskap. I villaidyllen fladdrar plötsligt polisens avspärrningsband. Vid en port står en polisbil.

13 september 14:34 Stenhagen, Uppsala:

Senare samma dag larmas polisen om ett misstänkt farligt föremål vid en bostad – i samma kvarter där skott avlossades under natten, där Kurdiska rävens släkting bor.

En stor polisinsats drar igång: området spärras av och grannarna blir in- och utrymda.

Efter flera timmars pådrag meddelar man att föremålet var ofarligt.

13 september 21:26 Vasastan, Stockholm:

Dagen hinner inte ta slut innan nästa dåd sker – denna gång i Vasastan i Stockholm.

Klockan är strax efter 21 på kvällen då flera personer ringer till polisen om att en man i 20-årsåldern skjutits på Vanadisvägen av en gärningsman som efteråt snabbt lämnat platsen.

Privatpersoner gör HLR på den skadade mannen men hans skador är för svåra, han förklaras död på sjukhuset.

Enligt Aftonbladets uppgifter kopplas dödsskjutningen till den pågående konflikten i Foxtrot nätverket.

Polis på plats i Vasastan vid skjutningen den 13 september.

14 september 08:39 Hageby, Norrköping

Under torsdagsmorgonen larmades polisen om en skottlossning i stadsdelen Hageby i Norrköping. Flera skott avlossades mot en lägenhetsdörr.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska skjutningen vara kopplad till konflikten inom Foxtrotnätverket.

TV4 Nyheterna uppger att måltavlan för skjutningen var mamma till en av de män som greps i Turkiet i måndags efter att ha varit inblandade i en skjutning i Istanbul kopplat till konflikten.

Fyra personer greps och anhölls kopplat till skjutningen i Hageby, misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

15 september 21:21 Eneby, Norrköping

På fredagen sköts det mot ännu en lägenhet med koppling till en person som gripits i Turkiet.

I stadsdelen Eneby i Norrköping avlossades skott mot en lägenhet. Skotten träffade ett fönster, en vägg och en dörrkarm. En 25-årig man står skriven på den adress som besköts, även han greps efter skjutningen i Istanbul.

Enligt Aftonbladets uppgifter är skjutningen kopplad till konflikten inom Foxtrot och de fem personer som greps i Istanbul har koppling till Norrköping.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt vapenbrott samt grovt olaga hot, ingen person har gripits kopplat till händelsen.

Poliser i bostadsområdet i Norrköping under fredagskvällen.

Polisen: Kan komma mer

Polisen i region Mitt säger att de jobbar hårt för att förhindra fler dåd.

Men ett problem för dem är att det är unga pojkar och män från andra delar i landet som värvas för att utföra skjutningarna.

– Hur stoppar vi någon vi inte känner igen ansiktet på? Det gör att vi får försöka profilera fram hur nästa skytt kan se ut, bland annat genom att stoppa misstänkta bilar och personer som kanske ser ut att ha något som skulle kunna vara ett vapen på sig. Vi försöker hela tiden leta efter olika parametrar som gör att skälig misstanke uppstår, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

– Jag önskar jag kunde säga att den senaste skjutningen var den sista, men det kan jag inte. Vi misstänker att det kan komma ytterligare skjutningar.

Även polisregion Öst har drabbats av flera skjutningar kopplat till den senaste tidens våldsspiral. Enligt källor till Aftonbladet bedöms läget i regionen vara extremt kritisk mot bakgrund av den senaste tidens händelser.

 

Fotnot: Fler skjutningar som inte tros ha någon koppling till den pågående konflikten mellan Rawa Majid och den 33-årige mannen har inträffat denna vecka. Den 12 september hördes skottlossning i Malmö. Ingen person skadades men ärendet utreds som försök till mord.  Dagen efter inträffade en skottlossning i Sollentuna där en man avled.