Sorg efter nytt mord i Uppsala: ”Han var en trygghet i kvarteret”

Uppdaterad 2023-09-15 | Publicerad 2023-09-12

De boende vaknade av en smäll.

I trappuppgången låg en ung man med dödliga skador.

Det blev den tredje skjutningen som skakat Uppsala på mindre än en vecka.

– Jag brukade träffa honom här i området och han var alltid så glad och hjälpsam. Det är så hemskt att fel människor mördas, säger Alva.

Polisavspärrningarna fladdrar utanför 50-talshuset i Sala backe i Uppsala. De boende har inte fått lämna sina lägenheter sedan polisen kom till platsen tidigt på tisdagsmorgonen.

– Det är hemskt, det är en chock för oss alla, säger en person som bor granne.

Det var vid 05.16 som polisen larmades om att en skadad person hittats i en trappuppgång här.

Det visade sig vara en ung man i 20-årsåldern som var skjuten. Innan han nådde fram till sjukhuset var han död.

En boende vaknade en kort tid innan skottlossningen av knackningar på en dörr någonstans i huset.

Sedan följde en smäll.

– Men jag vet inte hur vapen låter så jag trodde att någon hade tappat en möbel i trappen.

Personen tittade ut genom titthålet men såg då bara dimma utanför.

Några minuter senare blinkade blåljus in genom fönstren.

– Jag tittade ut igen och såg hur man utförde hjärt- och lungräddning på någon, säger den boende.

Polis på plats i Uppsala.

Oavsiktligt offer

Mannen som sköts tros vara ett oavsiktligt offer, enligt uppgifter till Aftonbladet. I samma trappuppgång bor nämligen en släkting till den så kallade ”Kurdiska räven”, Rawa Majid. Men skytten misstänks ha knackat på fel dörr och mördat fel person.

Alva bor ett stenkast bort och hon brukade ofta möta den mördade unge mannen i området.

Hon har precis nåtts av beskedet att han är död och hon är uppriven.

– Han var en trygghet för mig här i kvarteret, någon som alltid var glad, aktiv och hälsade. Jag kände honom inte, men det här känns ändå. Det kom som en chock. Det är så hemskt att fel människor mördas, säger Alva.

Flera andra boende i området beskriver det som vanligtvis lugnt och tryggt – men att våldet har krupit allt närmre.

– Det som har hänt är väldigt obehagligt men på något sätt har man väntat på att det ska ske. Bara förra veckan var det ju en skjutning väldigt nära mig. Och sen en skjutning igen. Det här är ett väldigt fint gammalt område som aldrig varit drabbat av den här typen av kriminalitet innan. Tyvärr vågar jag inte tro på att det kommer att gå åt rätt håll igen, säger en boende i området.

Detta var den tredje skjutningen på mindre än en vecka i Uppsala. Alla kopplas enligt uppgifter till Aftonbladet till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot – en konflikt där beställarna av morden medvetet verkar ha riktat in sig på att skada anhöriga till varandra.

Blommor på en brevlåda.

Kvinna sköts till döds för sex dagar sedan

Utanför en villa i området Gränby, bara 2,3 kilometer bort från dagens avspärrningar, ligger blommor på en brevlåda. Polisens avspärrningsband är fortfarande kvar.

Här sköts en kvinna i 60-årsåldern till döds för bara sex dagar sedan.

Hon var mamma till den 33-årige man som tros stå på andra sidan av den interna konflikten i Foxtrot.

Fyra dagar senare följde ytterligare en skjutning – denna gång i stadsdelen Stenhagen.

Motivet tros vara en vedergällning för dödsskjutningen av 33-åringens mamma – denna gång var det tilltänkta offret Rawa Majids svärmor. Men när ingen öppnade när skytten knackade på dörren avlossade han istället ett skott som träffade fel hus.

Ingen skadades men svärmodern säger till Aftonbladet att händelsen lämnat djupa spår hos henne. Ingen vet vad som hade hänt om någon hade öppnat dörren hemma hos henne.

– Jag är en väldigt tuff, kaxig och framåt kvinna med civilkurage. Du vet, jag är en människa som aldrig gråter, men nu är jag så jävla rädd.

En väninna till den mördade 58-åriga kvinnan säger att hon är i chock efter att ha fått höra att ytterligare en person fallit offer i den pågående konflikten.

– Min vän var världens snällaste människa och mamma. Hon hjälpte alla som hade det svårt, samlade in pengar till Syrien och andra länder som behövde hjälp. Och nu ännu en oskyldig som mördas. Det är bara våld, våld, våld nu. De måste sluta skjuta varandra!