Polischefen i Uppsala: ”Konkret hotbild mot över 50 personer”

Publicerad 2023-09-12

De tre skjutningarna i Uppsala i den pågående konflikten inom Foxtrotnätverket gör att polisen fruktar att fler dåd kan vara förestående.

Men för polisen är det omöjligt att skydda varje tänkbar måltavla – de är för många.

– Den här situationen är något vi aldrig sett förut, den råhet de kriminella uppvisar där de inte tvekar en sekund med att skjuta, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

De senaste åren har skjutningarna i region Mitt minskat.

Men så, i somras, var det som att proppen släppte, säger Jale Poljarevius. Det började skjutas igen.

Natten till i torsdags sköts en kvinna i 60-årsåldern till döds i Uppsala. Sedan dess har ytterligare två skjutningar skett i staden.

– Nu kommer en ny våg och vi jobbar stenhårt för att upptäcka och förhindra nästa skjutning innan den sker. Det är lika viktigt att lagföra de som redan begått brotten som att förhindra att fler sker, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt när Aftonbladet talar med honom på måndagen.

I det fall där en kvinna i 60-årsåldern sköts till döds i sitt hem sitter nu en 15-årig pojke och en 19-årig ung man häktade misstänkta för mordet.

Men enligt Poljarevius är de två misstänkta inte några av de 1 260 personer som region Mitt har på sin lista över aktiva gängkriminella i området.

– De som är inblandade i den här konflikten kommer utifrån vår region och det gör det hela svårare. Hur stoppar vi någon vi inte känner igen ansiktet på? Det gör att vi får försöka profilera fram hur nästa skytt kan se ut, bland annat genom att stoppa misstänkta bilar och personer som kanske ser ut att ha något som skulle kunna vara ett vapen på sig. Vi försöker hela tiden leta efter olika parametrar som gör att skälig misstanke uppstår, säger han.

Jale Poljarevius, polischef i Uppsala.

Kopplas till Kurdiska räven

De senaste skjutningarna i Uppsala tros enligt Aftonbladets uppgifter vara kopplade till Rawa Majid, den så kallade Kurdiska räven, och hans nätverk Foxtrot. En intern konflikt ska ha lett till att Majid och hans tidigare ”högra hand”, en 33-årig man, nu beställt skjutningar på anhöriga till varandra.

Den kvinna som sköts till döds var mamma till den 33-årige mannen.

Den andra kvinnan, som tros varit måltavlan i den skottlossning som inträffade några dagar senare, är svärmor till Rawa Majid.

Rawa ”Kurdiska räven” Majid.

Hon säger till Aftonbladet att hon inte fått någon hjälp av polisen med beskydd efter dådet.

– Det är åt helvete, jag är livrädd, säger kvinnan till Aftonbladet.

Jale Poljarevius säger att det är en omöjlig uppgift att skydda alla de som skulle kunna vara potentiella måltavlor.

– Bara i Uppsala har vi 571 nätverkskriminella individer på vår lista och av dem finns en konkret hotbild mot långt över 50 personer. Tänk att alla de har föräldrar, flickvänner och syskon. Vi har helt enkelt inte nog med personal att bevaka alla adresser hur gärna vi än skulle vilja.

Så sent som på tisdagsmorgonen drabbades Uppsala av en tredje skjutning. Där fick en ung man livshotande skador – men den egentliga måltavlan för skjutningen tros ha varit en annan man boende i samma trappuppgång som är släkting till Rawa Majid.

Att de senaste dåden kommer att följas av mer våld vet ingen ännu säkert men Poljarevius säger att det ligger i sakens natur.

– Det är ju tyvärr så mekanismerna kring skjutvapenvåldet ser ut. Man responderar och reagerar på varje skjutning och då är det vårt jobb att försöka förutse och stoppa nästa drag.

Ny spelplan

Han säger att det är en ny spelplan nu – en tidigare helt okänd spelplan som han inte sett under sina 30 år inom polisen.

– Det som skiljer sig mest från hur det såg ut förut är den ekonomiska kraften och makten som vissa individer har idag. Så stora summor pengar har inte varit i omlopp tidigare. Och så är det råheten, man tvekar inte en sekund att skjuta, säger Jale Poljarevius.

Samtidigt sitter de som styr och som beordrar skjutningarna trygga i andra länder. Som Rawa Majid som fått turkiskt medborgarskap och inte lämnas ut till Sverige trots påtryckningar.

– Jag tror våra politiker jobbar för att försöka få honom tillbaka till Sverige. Men mer måste göras. Jag tror att kan man lagföra de här individerna på toppen så får man tillfälligt får stopp på blodsutgjutelsen. Alla har inte det mindset som de här har. Får man bort x antal sådana individer och ger dem ett förbud från att i fängelset kommunicera så de inte kan styra inifrån murarna upphör åtminstone det här temporärt.

Jale Poljarevius säger att varje skjutning är ett misslyckande – en katastrof som skadar allmänhetens förtroende för samhället.

– Därför oerhört viktigt med proaktivt arbete och att vi får så mycket information vi kan från källor. Det bästa är när mammor, pappor eller kusiner hör av sig till oss när de upptäcker att: nu har min son fått ett vapen. Kontakta oss då för böveln! Med bara några sekunders mellanrum kan det göra att den där unge killen inte blir en mördare. För när man väl mördat dör en del av en själv.