Nattens skjutning kan vara riktad mot gripen svensk i Turkiet

Publicerad 2023-09-16

För andra dagen i rad har skott skjutits mot lägenheter i Norrköping.

En ung man med koppling till adressen greps nyligen i Turkiet.

Nu utreder polisen om händelsen har någon koppling den senaste veckans våldsdåd kopplade till Foxtrot-konflikten.

Polisen larmades till området Eneby i Norrköping klockan 21.21. I ett fönster, en vägg och i en dörrkarm hittades flera skotthål. Tomhylsor hittades även i trapphuset. Polisen vill i nuläget inte kommentera om någon befann sig i lägenheten när den besköts.

– Vi har gjort fynd från platsen som är intressanta för utredningen, vilka fynd kan jag inte kommentera i nuläget, säger Mikael Ehn, vakthavande befäl på polisen.

Den beskjutna adressen i Norrköping kopplas till en man i 25-årsåldern. Enligt turkiska medier är han en av de fem svenska medborgare som gripits i Turkiet efter den eldstrid som misstänks ligga bakom den senaste tidens våldsvåg. Enligt uppgifter till Aftonbladet har fyra av de gripna kopplingar till Norrköping.

Poliser i bostadsområdet i Norrköping under fredagskvällen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan skjutningen kopplas till den senaste tidens konflikt inom Foxtrot-nätverket. Något polisen i nuläget inte vill kommentera.

– Givetvis är det något vi kan komma att titta vidare på, säger polisens presstalesperson Olle Älveroth.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt vapenbrott samt grovt olaga hot, ingen person har gripits kopplat till händelsen. På grund av den senaste tidens våldsbrott bedöms läget i regionen vara extremt kritiskt, enligt källor till Aftonbladet.

Visades upp av turkisk polis

Under gårdagen publicerade polisen i Istanbul en video där de gripna svenskarna transporteras från polisstationen i Istanbul till rätten. Med böjda huvuden och bojade händer följdes de ner för en trappa utanför polisstationen av turkiska polismän.

Den turkiska polisen skriver att de är misstänkta för att ha besvarat en skjutning i området Maslak i Istanbul den 6 september, en skjutning som tros ligga bakom den senaste tidens våldsvåg.

”Personerna svarade med pistol och flydde sedan från platsen i en svart Mercedes”, skriver polisen.

UD:s presstjänst har tidigare bekräftat att fem svenskar har gripits i Turkiet efter händelserna.

”UD kan bekräfta att fem svenskar har frihetsberövats i Turkiet. De frihetsberövade är fem män i 20-30 årsåldern, hemmahörande i Götaland och Svealand. UD och svenska generalkonsulatet i Istanbul arbetar med ärendet”, skriver presstjänsten i ett mejl.

Andra skjutningen på två dagar

Skjutningen är den andra på två dagar i Norrköping. På torsdagsmorgonen besköts en lägenhetsdött i stadsdelen Hageby. Flera skotthål hittades och polisen inledde en förundersökning gällande försök till mord.

Under fredagen anhölls fyra personer, misstänkta för skjutningen.

– I dag har jag begärt att tingsrätten ska förordna försvarare till de misstänkta. När det är gjort kommer de att förhöras, förhoppningsvis i eftermiddag, sade chefsåklagare Torsten Angervåg som tillfälligt leder utredningen när de anhölls.

Torsdagens skjutning ska enligt uppgifter till Aftonbladet vara kopplad till konflikten inom Foxtrot-nätverket. Enligt TV4 Nyheterna var måltavlan för skjutningen mamma till en av de män som gripits i Turkiet. Ingen person skadades i samband med skjutningen.

Om torsdagens och fredagens skjutningar har någon koppling till varandra vill polisen inte kommentera i nuläget.

– Men det är klart att vi tittar på det. Det går inte att utesluta att skjutningarna i riket på något sätt hänger ihop, säger Mikael Ehn, vakthavande befäl på polisen.