Regeringsuppdrag: Rätt plast på rätt plats ska gynna cirkularitet

Publicerad 2024-03-15

Genrebild: Naturvårdsverket föreslår åtgärder för omhändertagande av byggmaterial för att öka sidoströmmar och minska avfall.

Naturvårdsverket föreslår åtgärder för cirkulär omställning efter uppdrag från regeringen under arbetsnamnet ”Rätt plast på rätt plats”.

I dagsläget saknas till stor det ett ramverk för att ta hänsyn till cirkularitet när man designar produkter, till exempel krav på reparerbarhet, lång livslängd och återvinningsbarhet. I regeringsuppdraget ”Rätt plast på rätt plats” ingick att analysera styrmedel för att främja den här omställningen. Analysen visar tydligt att många av de styrmedel som skulle underlätta en cirkulär omställning bör införas på EU-nivå.

I redovisningen föreslår Naturvårdsverket att lagstiftningen kring återanvändbara muggar och matlådor ses över och att regeringen initierar en utredning om ytterligare styrning för att underlätta och främja en omställning inom byggsektorn.

”Vi föreslår att lagstiftningen ses över och utvecklas för att öka användningen av flergångsmuggar och matlådor och minska användningen av engångsalternativen samtidigt som det förhoppningsvis också kan förenkla för såväl konsumenter som verksamhetsutövare”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Det andra området som Naturvårdsverket ser förbättringspotentialer när det kommer till återvinning är inom byggsektorn.

”Där ser vi behov av mer styrning då materialflödena är stora och miljöpåverkan hög. Vi föreslår att regeringen initierar en utredning av ytterligare styrning för att underlätta och främja omställning av byggsektorn. En sådan utredning bör ta ett helhetsgrepp om byggsektorn, från producent av byggmaterial och byggprodukter till avfallshantering, och inkludera samtliga materialslag”, förklarar de.