▸ Här hittar du tips och recept på hur du gör påskbordet lite mer hållbart.
▸ En ny FN-rapport visar att 17 procent av den mat som är tillgänglig för konsumenter slängs.
▸ ”På förstaplatsen hamnade något många förmodligen kan känna igen sig i.”
▸ 2,73 millimeter. Så liten blev världens sannolikt minsta semla. Sen åt papegojan Åke upp den. – Varsågod. Smaka.
▸ Det är ju ett evigt tjat om att minska matsvinnet. Kocken Karin Sundgren stämmer in i kören med nya boken ”No…
▸ Så räddar du ditt gamla bröd – bagarens bästa tips
20 min
▸ Det här är riktigt smaskigt och passar både som frukost och mellis.
▸ Ta vara på det torra brödet, det finns mer än ströbröd man kan göra.
▸ Har du torrt, gammalt bröd kvar? Gör en läcker italiensk panzanella-sallad Gott, enkelt och ett bra sätt att slippa…
▸ När pengarna sinar finns det smarta knep för att ändå äta gott.
▸ Aftonbladets matskribent Jon Hansson summerar 2020 och blickar framåt
▸ Zero-waste-författaren om konsten att använda spill, spad och kanter
▸ Kokt potatis borde förvaras i kassaskåp, så värdefulla är de och får under inga omständigheter gå i soporna.
30 min
▸ Här kan du använda överbliven julskinka i stället för salsiccia. Servera gärna med rucola eller spenat.
2 h
▸ Mandariner, apelsiner, citroner och lime vill som så många andra frukter inte ligga och vara vackra i fruktskålen.
▸ Livsmedelsverket lanserar nyordet ”bäst före-snooza” för att uppmärksamma matsvinn, rapporterar Ekot.
▸ Spara tid och undvik matsvinn med inredningsexpertens enkla knep!
▸ Stjärnkocken Tommy Myllymäki om matsvinn och varför man aldrig ska försöka laga mat som proffsen
▸ Sirius-profilen bakom ny maträddarapp
▸ Tina Nordström tipsar: Ta vara på örterna
▸ DEBATT Debattören: Stor del av avfallet är oöppnade förpackningar
▸ De enorma mängder mat som slängs har förödandet effekter på klimatet. Bara i Sverige handlar det om 917 000 ton matavfall i soporna från hushållen.
▸ Närmare åtta av tio svenskar får dåligt samvete när de slänger mat. Här ger Josefin Fridstrand sina sex bästa tips på hur du minskar ditt matsvinn.
▸ Inför internationella matsvinnsdagen har vi frågat tre matprofiler om svinnet – och vad de själva gör åt det.
▸ ”Som konsument kan man göra enorm skillnad bara genom att välja vad man har på tallriken”, säger miljöforskaren Victoria Voss Bignet.