S-toppen om Rawa Majids polisskydd: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad 2023-09-26

En turkisk polischef har enligt uppgifter skyddat Rawa Majid – mannen som kopplas till den brutala våldsvågen i Sverige.

Från oppositionen höjs nu röster om att regeringen måste agera.

– Jag förutsätter att regeringen gör allt de kan för att få Rawa Majid lagförd, och att de med alla medel samarbetar med Turkiet för att få det att ske, säger Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Aftonbladet avslöjade i går nya uppgifter om Rawa Majid, den ”Kurdiska räven”, och hans kopplingar till turkisk polis. Enligt en källa som polisen i Sverige betraktar som mycket trovärdig har Majid skyddats av en polischef i Istanbul.

Avslöjandet kommer veckan efter Aftonbladets avslöjande att en hemlig och mycket viktig rapport om Majid, upprättad av svensk polis, läckt till kriminella i Majids nätverk.

Rawa Majid misstänks vara en av landets största knarkgrossister.

Kräver att regeringen agerar

Aftonbladet har sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) om de nya uppgifterna. Hans pressekreterare hänvisar vidare till polisen.

Socialdemokraternas kriminalpolitiska talesperson Ardalan Shekarabi, som även är vice ordförande i riksdagens justitieutskott, reagerar dock kraftfullt.

– Det är väldigt allvarligt om det som framkommer i dessa uppgifter är sant. Regeringen måste agera, och jag förutsätter att de gör precis allt de kan för att få Rawa Majid ställd inför rätta. Han och hans nätverk utsätter Sverige för ett hänsynslöst brutalt våld och det måste få ett slut, säger han.

Ardalan Shekarabi kräver att regeringen agerar.

Hur anser du att regeringen bör agera beträffande uppgifterna om att Rawa Majid skyddas av en polischef?

– Jag förutsätter att regeringen gör allt de kan för att få Rawa Majid lagförd, och att de med alla medel samarbetar med Turkiet för att få det att ske.

Mycket trovärdiga uppgifter

Uppgifterna om polischefens skydd av Rawa Majid ligger på polisens egen trovärdighetsskala på näst högsta nivån. Det innebär att källan är nästan lika trovärdig som om en polis själv skulle ha observerat något och rapporterat in det.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Kurdiska räven, Rawa Majid, skyddats av en polischef i Istanbul.

Pålitlig källa

– Det innebär att källan är så pålitlig att man kan gå till åklagare och domstol och få beviljat hemliga tvångsmedel med den här informationen, sa en person med insyn i brottsutredningarna kring Rawa Majid till Aftonbladet tidigare.

Aftonbladet har utan framgång sökt Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Regeringen måste ställa Turkiet till svars, säger Nooshi Dadgostar efter Aftonbladets avslöjande om att Rawa Majid skyddats av en hög polis i Turkiet.

Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar reagerar starkt på Aftonbladets avslöjande.

– Regeringen måste ställa den turkiska regeringen till svars för detta. Man måste trycka på för att få svar och den turkiska regeringen måste samarbeta, säger Nooshi Dadgostar.

– Många svenskar undrar nu vad regeringen har gjort under alla dessa månader, när Majid varit internationellt efterlyst. Regeringen måste redovisa vad man har gjort vad man ska göra i förhållande till den turkiska regeringen för att få Rawa Majid lagförd.