Lukas Moodysson

Lukas Moodysson gör uppföljare till ”Tillsammans”

Kultfilmen får fortsättning – 22 år senare

Av: 

Jan-Olov Andersson

Lukas Moodysson och Gustaf Hammarsten. Pressbild.
Lukas Moodysson och Gustaf Hammarsten. Pressbild.

FILM

CANNES. En av svensk films största klassiker får en uppföljare.

I höst spelar Lukas Moodysson in ”Tillsammans 99”, där kollektivet från första filmen återförenas.

Filmprojektet presenterades på Film i Västs presskonferens strax utanför Cannes. På en inspelad film gick Gustaf Hammarsten, som spelade huvudrollen Göran i första filmen, omkring i ett klädförråd, utspökad i olika galna kreationer.

På engelska sa han att det blir en film om det gamla gänget som ser tillbaka på sina liv nu när de är gamla. Han utlovade en både rolig och sorglig film. Då och då avbröts han av manusförfattaren/regissören Lukas Moodysson som sa något lite tvärtom mot vad Gustaf hade sagt.

Ola Rapace och Shanti Roney i ”Tillsammans”.

Första filmen kom år 2000, blev stor publiksuccé och utspelades på ett kollektiv 1975. I nya filmen har det gått 24 år. Kollektivet består nu bara av två personer, Göran och Klasse (Shanti Roney). De känner sig ensamma och beslutar sig för att återförena gänget.

– Filmen ska bli världens sorgligaste komedi. Det ska handla om att bli gammal, blicka bakåt, ångra allt man gjort, eller ångra ingenting, ligga vaken på nätterna och sakna någon man inte träffat på tjugo år, längta tillbaka, längta framåt. Och om kollektivet - det har krympt drastiskt, det är inte många som bor där nu. Nästan alla har gått skilda vägar. Vad har det blivit av dem? Har det gått bra eller dåligt? Vem är det som har blivit berömd och vem har hamnat på dårhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet eller är de döda? Äter Göran fortfarande gröt?, säger Lukas Moodysson i ett pressmeddelande.

Inspelningen startar i augusti i Västra Götaland, utanför Ulricehamn. Då avslöjas också övriga skådespelare i rollistan.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Lukas Moodysson

Gustaf Hammarsten

Shanti Roney

Filmfestivalen i Cannes