Noomi Rapace: ”Kan en film påverka ett barn i Ryssland är det viktigare än någonsin”

Svenska stjärnan en av nio i Cannes-juryn

Publicerad 2022-05-18

CANNES. Festivalchefen Thierry Frémaux bestämmer vilka filmer som ska visas. Nio personer i juryn, bland dem Noomi Rapace, bestämmer sedan vilka som är bäst.

Så här resonerar de kring årets festival.

Den 61-årige festivalchefen var på gott humör när han mötte media.
Han berättade att samarbetet med nya sponsorn Tiktok kanske kan öka filmintresset bland unga.

Att filmen som konstart befinner sig vid en ”brytpunkt” tack vare strömningstjänsternas ökade betydelse.

Att det var en självklarhet att bannlysa Putin-vänliga ryska filmare och journalister från festivalen, men självklart att visa ”Mariupolis 2” av litauiske filmskaparen Mantas Kvedaravicius, mördad av ryska armén i början av april. Filmen har färdigställts blixtsnabbt.

Och om att det ”bara” är 25 procent kvinnliga filmregissörer i tävlingen, sa han:

– Det var bara 25 procent kvinnliga regissörer som skickade in filmer till oss. På lång sikt är det ändå en förbättring. När Agnès Varda (1928-2019) kom fram, var hon oftast helt ensam kvinna i branschen.

Och han var tydlig med att den kommitté som väljer ut filmer till festivalen ihop med honom, där är majoriteten kvinnor.

Nu ska juryn säga sitt.

Delar av årets Cannes-jury, från vänster Jasmine Trinca, Rebecca Hall, ordförande Vincent Lindon, Deepika Padukone och Noomi Rapace.

Ordförande är franska skådespelarstjärnan Vincent Lindon. Vann skådespelarpriset här 2015. Var med i fjolårets Guldpalmsvinnare ”Titane”.
Övriga är Asghar Farhadi (regissör, Iran), Rebecca Hall (skådespelerska, regissör, England), Ladj Ly (regissör, Frankrike), Jeff Nichols (regissör, USA), Deepika Padukone (skådespelerska, Indien), Jasmine Trinca (skdespelerska, regissör, Italien) – och så skandinaverna Noomi Rapace och Joachim Trier, norske regissören som gjorde succé i fjol med ”Värdens värsta människa”.

Nu har de mött media. Första frågan var om de tvekade att ta på sig ansvaret att bedöma andras filmer.

”En dröm förverkligas”

Noomi satt bredvid Asghar Farhadi på podiet, mannen bakom Oscarsvinnarna ”Nader och Simin – En separation” och ”The salesman”.

– Film är världens starkaste konstnärliga uttrycksmedel så att under två veckor få se 21 filmer av folk jag beundrar… det är en som att en dröm förverkligas. Och här får jag sitta bredvid en av mina idoler, sa hon och pekade på Farhadi.

Noomi Rapace i Cannes.

Hur ser hon på att tre svenska regissör tävlar om Guldpalmen?

– Joachim (Trier) och jag pratade om det under middagen i går kväll. Vi pratade om kollegor från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island och hur alla har fått förbättrade villkor. Jag stolt att vara en del av den svenska filmindustrin.

Hoppas påverka barn i Ryssland

På frågan om hur tillståndet i världen, med krig i Ukraina, påverkar filmens situation, sa Noomi:

– Filmens kraft är magisk. Särskilt hur den påverkar oss som barn. Film är ett slags känslomässigt syre. Så kan en film påverka ett barn i Ryssland är det viktigare än någonsin.

Juryns ordförande Vincent Lindon sa:

– Jag har lämnat den professionella skådespelaren hemma i Paris, här ska jag försöka se och värdera filmerna som en vanlig åskådare. Hur de talar till mitt hjärta.

Rockbjörnen

LÄS VIDARE