Jan-Olov Andersson

Scandinavian Terrace i Cannes finns inte mer – djupt saknad av alla

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alicia Vikander på Scandinavian Terrace 2015.
Alicia Vikander på Scandinavian Terrace 2015.

CANNES. Ingenting är längre som förut, som det sjungs i Svensktoppsschlagern.

Scandinavian Terrace finns inte mer.

Det är förstås inte lika legendariskt som Hôtel Carlton, lyxhotellet på La Boulevard de la Croisette. I den lilla baren har jag försökt förstå vad en dyngrak Nick Nolte sa, råkat spilla öl på Clint Eastwoods kavaj och stått bredvid Gérard Depardieu vid urinoaren. Nu är hotellet stängt för renovering för andra året i rad. Mycket intäkter som försvinner.

Scandinavian Terrace på nummer 55, ett stenkast från Carlton, har funnits sedan 1980. Hela mitt Cannes-liv, jag kom hit första gången det året.
En suverän mötesplats för nordiska filmskapare, skådespelare, branschfolk och journalister under dagtid, då alla de skandinaviska filminstituten haft kontor där. Gott om utrymme. Happy hour framåt 17-tiden. Och fester för 150-200 personer på rätt många av kvällarna. Finns väl inte en svensk filmkändis som inte har hängt där.

Ruben Östlund och Claes Bang.
Ruben Östlund och Claes Bang.

Alicia Vikander (se bilden) hängde där 2015, när hon var här för att hon hade gjort berättarrösten till Stig Björkmans Ingrid Bergman-dokumentär.

Ruben Östlund och Claes Bang (se bilden) kopplade av där några dagar innan filmen vann Guldpalmen 2017.

Säkert har också intresset för film från vår del av världen ökat, då utländska journalister också trivts där, fått broschyrer om allt som producerats under året och fått veta var i Cannes man kunnat se filmerna och ibland även ha kunnat få till spontana samtal med svenska filmare.

Ibland har det gått vilt till. Jag minns hur en vd för Svenska Filminstitutet var så ”ur form” att hen inte ens kände igen svensk films största stjärna i Cannes när de möttes det året. Pinsamt. Eller hur jag själv drack rosévin med Rolv ”Fleksnes” Wesenlund (1936-2013) en natt när norrmännen firade 17:e maj.

Men nu bråkar ägarna med varandra och vill inte längre hyra ut. De fem filminstituten har fått flytta in och skapa House of Scandinavia i en trevåningslägenhet med utsikt över festivalpalatsets näst största biograf Salle Debussy. Fin utsikt, men inte så stort. När det blir fest i morgon är det på en av strandserveringarna.Scandinavian Terrace är djupt saknad.

Nu 88-årige Anders Fugelstads Svensktoppshit från 1970, ”Ingenting är längre som förut”, är för övrigt fortfarande en bra låt…

Publisert:

LÄS VIDARE