Edvin Ryding i Cannes – då dyker en av hans 1,7 miljoner följare upp

”Det ser ju nästan ut som att jag har arrangerat det här”

Edvin Ryding möter ett fan i Cannes.
Edvin Ryding möter ett fan i Cannes.

CANNES. Det vimlar av världsstjärnor på världens största filmfestival. Och så Edvin Ryding, 19, från Nacka utanför Stockholm.

– Det känns galet. Hade aldrig väntat mig att åka hit och inte vara anonym. Det är ju surrealistiskt med tanke på vilka som är här, säger han.

Varje år utser Stockholm Film Festival en Zalando Rising Star som får besöka Cannesfestivalen. Bland tidigare vinnare finns Alicia Vikander, Gustav Lindh och Alba August.

Trots att han var nominerad, räknade aldrig Edvin Ryding med att han skulle vinna.

– Jag trodde på Matilda Källström, hon var helt otrolig i tv-serien ”Threesome”. Och jag trodde det talade emot mig, att jag hållt på så länge, säger Edvin.

Nästan 20 filmer och tv-serier

Kan kanske låta lite märkligt från någon som bara är 19 år. Men han började som blott 5-åring i tv-serien ”Mannen under trappan” mot bland annat Jonas Karlsson och har nu synts i nästan tjugo film- eller tv-serier.

– För en yngre publik är det julkalendern, för de lite äldre är det ”Gåsmamman” och ”Älska mig”, någon enstaka också ”Fröken Frimans krig”, som de minns mig från. Fast nu är det ganska enhälligt en viss tv-serie…

Edvin Ryding.
Edvin Ryding.

Det handlar förstås om Netflix-serien ”Young Royals”. Där han spelar kronprins Wilhelm som går på fin internatskola och blir kompis med och sedan älskare till fattiga invandrarsonen Simon (Omar Rudberg). En världssuccé, på många plan.

– Den är väldigt populär hos hbtq-publiken. Vi, inte minst regissören Rojda Sekersöz, ville skildra den biten av berättelsen på ett väldigt odramatiskt sätt. Simon är öppet homosexuell, men det är inte därför eleverna på skolan ser ner på honom, utan för att han är fattig. Det var det perspektivet vi ville ha.

”Lärt mig hur jag hanterar hysteriska situationer”

Det stora internationella genomslaget tror Edvin beror på många saker. Ett allmänt stort intresse för nordiska tv-serier. Omar Rudbergs bakgrund, från Venezuela, har gjort många i Syd- och Latinamerika intresserade. Och det kungliga inslaget är lite exotiskt.

Och intresset för dig har exploderat. Du har 1,2 miljoner följare på Instagram?

– 1,7, rättar Edvin, utan att på något sätt låta skrytsam.

Vad gör man med det?

– Jag ställer frågan till mig själv ibland. Det är svårt att se så många framför sig. Lite slentrianmässigt vill man vara till lags och lägga upp rätt många grejer. Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, hur jag hanterar hysteriska situationer. När jag var i Paris på semester i fjol, stod 20-30 personer utanför en uteservering vi satt på och väntade på att få träffa mig.

Bor hemma

Edvin bor fortfarande hemma hos sin stora familj i Nacka. Har ett par veckor kvar på sista året i gymnasiet.

Är inte dina föräldrar rädda att det ska stiga dig åt huvudet?

– Jag tror det. Det är helt rimligt. Det är jag också (skratt). Mamma och pappa hjälpte mig med all planering med skådespeleriet, innan jag skaffade agent för några år sedan.

En andra säsong av ”Young Royals” är inspelad. Kommer senare i år. Allt kring intrigen är hemligt.

Vad visste du om Cannes tidigare?

– Bara vad jag sett i ”Mr Beans semester”. Så kommer man hit… herregud, vilken grej. En fantastisk plats att vara på som ung skådespelare.

Han har presenterats av Svenska Filminstitutet på en presskonferens. Nätverkat. Gått på galavisning för Tarik Salehs tävlingsfilm ”Boy from heaven”. Och tagit en öl med mig. När vi lämnar uteserveringen, då står de där, några unga ”Young Royals”-fans och väntar.

– Det ser ju nästan ut som att jag har arrangerat det här, säger Edvin och skrattar.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE