Tom Cruise kom, sågs och segrade i Cannes

Uppdaterad 2022-05-24 | Publicerad 2022-05-19

CANNES. Tom Cruise kom, sågs och segrade.

Braksuccé för ”Top Gun: Maverick”. Och han trivdes som fisken i vattnet när han under en timme fick prata film och åter film.

Snart fyller Tom Cruise 60 år. Det kan man inte riktigt tro, kanske. Men han har snart gjort 50 filmroller. Nästan alla framgångsrika. De flesta rätt bra.

”Top Gun: Maverick”, Sverige-premiär på onsdag, är en uppföljare som knappast lär göra någon besviken. Och med sina häftiga scener är den som klippt och skuren för att visas i filmfestivalens premiärsalong, Théâtre Lumière, en av världens bästa biografer.

När Tom Cruise gick på röda mattan, flög åtta jetplan över festivalpalatset.
Tidigare på dagen intervjuades Tom Cruise av Didier Allouch, som brukar leda presskonferenserna, inför en fullsatt salong i näst största biografen Salle Debussy.

Det är åratal sedan han gjorde intervjuer med journalister. Han väljer att i stället prata, skaka hand och ta selfies med fansen på röda mattan. På så sätt slipper han prata om kontroversiella saker som barn från tidigare äktenskap som han inte träffar. Eller om att vara omstridda scientologikyrkans mest kända medlem.

Tom Cruise på röda mattan i Cannes.

Här i Cannes handlar det bara om film. Han berättar att han nu ofta brukar ta på sig en keps och smyga in och se filmer. Om någon sedan känner igen honom, pratar han gärna med biografägaren.

– Film ska ses på bio. Det är en gemensam upplevelse. Jag brukar försäkra dem om att jag så länge som möjligt ska fortsätta göra underhållande filmer som lockar folk till deras salonger.

Att ”Top Gun”-uppföljaren skulle hamna på en strömningstjänst, när premiären gång på gång blev uppskjuten på grund av pandemin, fanns inte på kartan.

– Det var aldrig något snack om det. Filmbolaget hade inte vågat göra något annat mot mig (skratt).

Kärleken till biosalongen sitter i sedan barndomen. Tom växte upp under rätt struliga och fattiga förhållanden.

– Jag klippte gräs, skyfflade snö, tog vilka extrajobb som helst, för att få lite fickpengar. Allt lade jag på biobesök.

Tom Cruise på röda mattan i Cannes.

Och ingen kan ta ifrån Tom Cruise att han kan mycket om film. Han berättar att han redan under sin debutfilm ”Tapto”, där hans roll inte var så stor, smög runt bakom kulisserna, lärde känna folk på alla avdelningar och nästan drev dem till vansinne med sina frågor hur saker och ting fungerar.
Han har mycket stor respekt för filmarbetarna bakom kulisserna.

– Film är ett lagarbete. Det är det jag gillar med det. Den vanligaste frågan jag fått genom åren är: Blir det en ”Top Gun 2”? Annars tycks ”Föräldrafritt” (1983) och ”Jerry Maguire” (1996) vara de filmer som levt kvar mer än de andra. Och det är inte min förtjänst. De var ovanligt lyckosamma föreningar av bra manus, bra regissör, bra skådespelare, ja, bra folk på alla positioner i teamet.

Han säger att han aldrig skulle kalla något han gjort för ”min film”, det är alltid ”vår film”.
Av regissörer han jobbat med som Ridley Scott, Tony Scott (1944-2012) och Stanley Kubrick (1928-1999) har han lärt sig massor.

– Men det är mest om ljussättning och kameralinser, det tror jag ingen vill höra mig prata om (skratt).

Han får frågan om han, som ofta gör sina stunts själv, aldrig är rädd. Det är enda gången han tvekar på svaret.

– Jo… det är jag. Men som barn gjorde jag också tokiga saker. Som att hoppa från husets tak med en fallskärm jag gjort av lakan. Det gick inget vidare. Men man ska hålla fast vid sina drömmar. Jag har kört på i samma stil.

Rockbjörnen

LÄS VIDARE