Gör som Zazzi – släpp loss vid grillen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-06

Den som går på grillfest hos Alexandra Zazzi, 39, kan räkna med att bli överraskad.

– Jag vill uppfinna hjulet varje gång, säger hon.

Fläskfilé, varmkorv, entrecôte, lax. Typisk barbecue-mat som brukar ligga på våra grillgaller under sensommaren. Inte hos Alexandra Zazzi, kändiskrögare och Robinsonvinnare. På hennes grillfest i Göteborg serveras denna kväll ingenting som jag känner igen.

I stället blir det svärdfisk med basilikakräm (smakar himmelskt), sallader med mango och scampi, blåmusslor och pizzarullar (även de underbara).

Tillsammans med maken Peter, som också är kock, spånar halvitalienskan Alexandra fram nya smakkombinationer.

Öppnar nya dörrar

– Jag älskar utmaningar. Jag är ett freak som ständigt öppnar nya dörrar, säger hon.

Just nu lägger hon sista handen på sin matbok ”Zazzis mat – med smak av Italien” som kommer ut i höst.

– Det är min tredje, men varje bok är en utmaning i sig, säger hon.

Hur var det med ”Robinson” då? Var det också en utmaning? Jag får inte ihop det riktigt med ditt matintresse??

– När jag sökte till programmet var jag redan erkänd kock. ”Robinson” var liksom bara en kul parentes. Fast jag brukar säga att det nog var en fördel för mig att vara med där för att jag är en matmänniska, jag är van vid att äta och inte äta under lång tid, van vid stress och hög puls.

Att Alexandra är ett proffs ut i fingerspetsarna råder det ingen tvekan om. Under vår grillkväll tajmar hon både mat och gäster perfekt. För en gångs skull känns det inte främmande att äta middag med ett för mig helt okänt sällskap.

Skriv en lista

Hemligheten är planering, förklarar Alexandra.

– Jag tror att många uppfattar middagar som ett stressmoment. Då är det bra att sätta sig ner och skriva listor. Fråga dig själv: Vad vill du få ut av maten, vilka kommer? Fast jag är inte sådan som rekommenderar att folk ska hålla sig till något enkelt. Man får inte vara rädd för att misslyckas.

Har du något särskilt fint grillminne?

– Ja, jag har faktiskt några goda minnen från Italien. Då tog vi med oss salsicciakorvar, salvia, rosmarin, rödvin och ost och satte oss på några sluttningar.

– Det var för tio år sedan, uppe bland bergen, och mina föräldrar hade fått tag på en riktigt fin korv från en slaktare som vi grillade på skifferstenar. Det blev jätteläckert, det är ett skönt minne.

Var kommer fascinationen för mat ifrån?

– Jag är född med det, jag är ju halvitalienska. I Italien söker man sig till köket och umgås kring maten på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige.

Du driver krogen Pasta e panini i Göteborg. Är det italienska köket det som ligger dig närmast om hjärtat?

– Den italienska maten är den jag kan bäst, men just nu är jag väldigt förtjust i det asiatiska köket. Jag är en periodare.

Men den som hade trott att Alexandra lagar pasta hemma har helt fel.

– Tvärtom, det blir mindre pasta än i andra familjer, eftersom vi nästan alltid äter pasta till lunch på restaurangen. Men annars blir det allt från sushi till kalkonstek, säger hon.

Kryddar gärna med koriander

Zazzis grillbuffé - alla recepten

4 frågor till Alexandra Zazzi

Alexandras 5 bästa grilltips

Mixa gärna Här är Alexandras goda blandsallad med mango och grape.

Sara Milstead