Laga mat med färska örter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-14

Krydda med färg, doft och härliga smaker

– Jag är tokig i örter!

För Laleh Maghonaki finns inget ljuvligare än att doppa näsan i färsk mynta, basilika och koriander. Nu vill hon få svenskarna att njuta av färgerna, dofterna och inte minst smakerna.

Varsågod – här är nio härliga recept att testa redan i dag.

Laleh Maghonaki bland sina älskade örter.

Trädgårdar, mataffärer och torghandlare visar upp ett överflöd av färska örter. De flesta finns att köpa året om, men det är nu på sommaren de är som bäst och billigast. Jämfört med för bara några år sedan har vi svenskar på allvar fått upp ögonen för dessa fantastiska smakförhöjare, problemet är bara att vi inte alltid vet hur vi ska använda dem. Det vill mångfaldsexperten och matkreatören Laleh Maghonaki ändra på.

– Jag träffar så många människor som har fantastiska örtagårdar men inte vet vad de ska göra av allt det härliga. Jag vill att de ska känna inspiration och våga testa något nytt. Det är jättelätt att laga fräsch och god mat med färska örter, säger Laleh Maghonaki, som har sina rötter i Iran och är en fena på matlagning. Hon har synts i både svensk och utländsk tv och radio, nu senast på BBC World.

Kan användas till allt

Örternas användningsområde är enormt. De är lika goda i middagsmaten som i dipsåser eller bara serverade helt naturellt i stora skålar. Sverige som är ett så utpräglat smörgåsland har allt att tjäna på att uppgradera det lite trista standardpålägget gurka och tomat, betonar Laleh.

Hennes egna favoritörter är mynta, basilika, koriander och persilja. Själv använder hon dem dessutom som naturläkemedel.

– Är jag trött eller stressad kan jag hacka örter och lukta på dem. Det är fantastiskt avstressande.

Nneka Amu

Lalehs örtskola

Det gäller att skapa harmonier mellan örterna och veta vilka som gifter sig väl med varandra för att få välsmakande mat, säger Laleh. Det finns flera olika sorter av mynta och vanlig mynta ska inte blandas ihop med pepparmynta. Välj en mild sort. Här har hon delat in dem i tre grupper:

1. Timjan, oregano, rosmarin, salvia, dragon.

2. Gräslök, koriander, dill, persilja.

3. Basilika, persilja, dragon, gräslök, mynta.

Kryddigt ris med örter

4 personer

Laga aldrig ris i för liten kastrull, den måste rymma minst 3 liter.

2 l vatten

4 dl basmatiris

1,5 dl örter, dill, persilja och koriander

1 tsk curry

2 tsk salt

3 msk olja

3 msk vatten

1—2 dl cornflakes

Gör så här:

1. Koka upp vattnet.

2. Lägg riset i det kokande vattnet tillsammans med kryddor, örter och salt.

3. Låt koka i 5–8 minuter och häll sedan bort vattnet.

4. Häll olja och vatten i en teflonkastrull.

5. Lägg i cornflakes så att det täcker botten.

6. Häll det avrunna riset i kastrullen och låt ångkoka på medelvärme i cirka 20–25 minuter.

7. Vänd sedan upp riset på ett stort fat.

8. Cornflakesen blir till en gyllengul skorpa ovanpå riset.

9. Blanda lite av riset med saffran och garnera med vacker form.

Tunnbröd med basilika

4 personer

1 tunnbröd

1 msk mjukost eller en bit fetaost

Ca 2 msk hackad persilja, gräslök, basilika och mynta

1 msk valnötter

1 rädisa

Ev. blad från en salladslök

Gör så här:

1. Bred osten på brödet.

2. Lägg på örter och nötter, rulla ihop och garnera med strimlade rädisor.

3. Knyt gärna ett blad från en salladslök runt brödet.

Lalehs örtmarinad

En underbar marinad som svängs ihop i en handvändning och är lika god till fisk som fågel. Du kan ha marinaden färdig i kylskåpet. Den håller sig i några dagar. 

50 gr hackad persilja

50 gr hackad gräslök

50 gr hackad koriander

3 vitlöksklyftor

2 msk granatäppelpuré

0,5 dl valnöter

1/2—1 tsk salt

1/2 tsk röd peppar

1/2 tsk grillkrydda

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden.

2. Lägg i magen på fisken eller i kycklingfiléer.

3. Grädda ca 20–25 minuter i ugnen eller grilla på grillen.

Marinad med dadlar

Ca 20 vitlöksklyftor

4 msk dadelbalsam (eller 2 msk granatäpplepuré/tamarindpasta/saften av 2 citroner)

En kvist rosmarin

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och låt vila i en burk.

Örtsmör med mynta

Gott till knäckebröd!

500 gr smör

1 dl färsk mynta

Saften av en lime

Lite salt

Gör så här:

1. Lägg rumstempererat smör i en matbredare tillsammans med mynta och citron och blanda runt.

2. Lägg smöret i plastfolie och rulla ihop till en rulle

3. Lägg i frysen i ca 2 timmar

4. Skär i ringar, garnera med mynta.

Ugnsstekt lax med saffran

4 personer

4 skivor laxfilé

2 dl grädde

0,5 gr saffran löst i 0,5 dl varmt vatten

Salt

1/2 tsk grillkrydda

Provenska örter, ca 1 msk

Gör så här:

1. Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och krydda.

2. Häll på saffran och grädde.

3. Strö en rand provenska örtkryddor över fiskfiléerna.

4. Grädda mitt i ugnen på ca 200 grader i 15–20 minuter.

Färsk sås på mynta

4 personer

Gott på sallader och halverade gurkor.

2 dl färsk mynta

1 dl färsk koriander

Ca 1 msk salt

Gör så här:

1. Blanda ihop färsk mynta med koriander och salt.

2. Mixa tills det blir en len sås.

3. Förvara i burk i kylskåpet.

Spenasås med yoghurt

4 personer

En fräsch och god sås till fisk och kyckling eller till vegetariska rätter.

100—150 gr stuvad spenat

3 dl turkisk eller grekisk yoghurt

1/2 tsk svartpeppar

Salt

Gör så här:

1. Blanda ihop yoghurten med den stuvade spenaten.

2. Salta och peppra.

Örtomelette med valnötter

4 personer

1 dl persilja

1 dl koriander

1 dl purjolök

1 dl färsk spenat

5 ägg

0,5 dl valnötter

1 msk torkade berberisbär eller tranbär

1/2 tsk grillkrydda

salt och peppar

3 msk olja

Gör så här:

1. Hacka örter, purjolök och spenat.

2. Blanda med ägg, valnötter, torkade bär och kryddor.

3. Alternativ 1: Smörj en form med olja, häll i smeten och grädda i ugnen i 25–30 minuter i 200 grader.

4. Alternativ 2: Stek omeletten på medelvärme i en stekpanna tills den får fin färg.

5. Alternativ 3: Häll en matsked av blandningen i en muffinsform för att få små runda fina örtomeletter.

Snabbtips

Fyll en skål med örter, till exempel persilja, gräslök, mynta, dragon eller basilika och ha på bordet i stället för sallad. Det är nyttigt och mynta är dessutom mycket bra för matsmältningen.

? Tre snabbfixade sommardrycker:

?Blanda saften av en lime i ett glas vatten. Tillsätt 1 tsk socker och rör om. Garnera med mynta och is.

?Blanda ett par droppar av apelsinbloms- eller myntavatten – finns att köpa färdigt i välsorterade (orientaliska) butiker – i vanligt vatten eller i naturellt svart te.

?En skål med rosenvatten fylld med rosenblad blir en vacker bordsdekoration.

? Gör små fina figurer av fetaost med hjälp av pepparkaksformar. Servera med hackad mynta, persilja, gräslök och basilika i tunnbröd.

? Mynta i smör: Värm smör och strö över lite torkad mynta. Ta bort från värmen, annars blir myntan besk.

Gott att doppa bröd i eller till aubergine- och zucchinirätter eller till bönsoppor. 

? Blir det ofta köttfärssås hemma? Persilja och koriander är utmärkta smakförhöjare i denna ”nationalrätt”.