Bästa julsnapsen

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2000-12-09

Mitt i den mäktiga julmaten rensar snapsen gommen och ger behövlig andhämtning.

Hej tomtegubbar slå i glasen...aaah, där satt den!

Visst är det så att julmaten kräver denna dryck: det örtkryddade brännvinet. Lagom kylt i snapsglas på fot.

Aftonbladet Söndag har testat årets julsnapsar.

 D et är nubben som balanserar det feta på julbordet. Den sätter punkt för en maträtt och lägger smaken till rätta inför nästa. Den är själva bryggan mellan sillen, laxen, skinkan, syltan och lutfisken.

Mitt i den mäktiga julmaten rensar snapsen dessutom gommen och ger behövlig andhämtning.

Av alla dessa skäl är ett julbord utan snaps inget julbord utan en samling maträtter utan egentlig mening.

– Det ska vara okryddat brännvin för att ge rättvisa åt julbordet, muttrar nu vän av vodka.

Och visst kan det bli lite väl många kryddor i sillar och syltor för att smaklökarna ska njuta snapsens kummin och koriander.

Men så har vi det här med traditioner.

Julen har alltid varit kryddornas tid – vi spetsar brödet med saffran, vinet med kanel, ölet med honung och brännvinet med pors, malört, fänkål...

Visserligen handlade kryddningen i gångna tider mest om att dölja vedervärdig finkelsmak med bittra örter. Men med tiden växte konsten att smaksätta julsprit, med kryddor som varierade mellan landskapen.

Över hela landet drack vi jul, kanske lite väl mycket. Så här berättas det från Skåne:

”Maten består av julens alla brödsorter, av smör, kött och korv samt av de båda varmrätterna lutfisk och risgrynsgröt. Till detta drickes öl och brännvin. Till varje rätt serverar far två supar efter att först ha druckit sina gäster till.”

Och från Uppland uppger berättaren, som vid sin första jul bara var sex dagar gammal:

”På lutfisken togs första supen. Alla skulle smaka brännvinet, till och med den nyfödde som inte kunde hjälpa sig själv. På mig strök far mina läppar med brännvinet.”

Nu är det lite sent att krydda eget julbrännvin. Men ett sätt att snabbkrydda är att låta några malörtskvistar och kumminfrön dra fyra timmar i en flaska brännvin. Fler recept på snabbsnapsar finns på nästa uppslag.

Bäst är att gå till Systemet och inhandla sin färdigkryddade sprit. I beställningssortimentet finns i år fem specialtillverkade julbrännvin. Ur samma sortiment har jag plockat ut ytterligare sju märken som lämpar sig till julbordet.

Beställ på närmaste Systembolag i morgon, så har du ditt julbrännvin om senast en vecka.

Göran Winbergh

Följ ämnen i artikeln