"Sötsakerna är jätteviktiga"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-20

Chafyia Kharraki firar Eid-dagen marockanskt

Nu är fastemånaden Ramadan slut för alla muslimer, och Eid al-Fitr, högtiden då man bryter fastan, börjar.

Barnen och familjen står i centrum, och sötsakerna är minst lika viktiga som maten när man firar.

Det berättar Chafiya Kharraki, som är född och uppvuxen i Sverige med marockanska föräldrar.

Sötsaker att fira Eid al-Fitr med.

– Det allra viktigaste är att visa för barnen att Eid al-Fitr är en stor fest med mycket glädje.

Det säger Chafiya Kharraki, som bor i Solna med sin man och sin 1,5 år gamle son. När hennes familj firar de muslimska högtiderna följer man traditionerna från hennes föräldrars gamla hemland Marocko.

Hela Ramadan, fastemånaden, är ett sorts firande, berättar Chafiya. Middagarna när man brutit fastan för dagen är ofta speciella och extra påkostade. Det blir en hel del shopping också – alla barn ska få presenter av familj och släkt till Eid al-Fitr. Själv har hon köpt legobitar till sin son.

–Det är jätteviktigt med nya kläder också, framför allt till barnen. När man går till moskén på Eid-dagen ska barnen ha nya fina kläder, från topp till tå.

Hon brukar också passa på att köpa sig något nytt till sig själv.

Söta kakor

Den sista veckan av ramadan ska alla söta kakor och bakelser som hör till Eid-firandet ska göras i ordning. Den som ska ha festmiddagen hemma börjar också förbereda maten. Men i Chafiya Kharrakis familj är man för många för att få plats i en lägenhet, så man brukar äta middagen på restaurang.

Alla träffas i moskén

På Eid-dagen, när fastan bryts, går man till moskén för att att be Eid-bönen. Sedan samlas alla för att bjuda varandra på de sötsaker som man tagit med, och umgås.

Moskén är en viktig träffpunkt och här sitter alla tillsammans och pratar, inte bara familjevis, säger Chafiya.

Sedan brukar hon gå hem till sina föräldrar och dricka marockanskt te, äta sötsaker och prata, innan man träffar resten av släkten på restaurang. Med mostrar och kusiner brukar det bli 15-17 personer.

Ingen alkohol

Här i Sverige präglas middagen på Eid-dagen ofta av vilken del av världen familjen har sitt ursprung i. Den marockanska festmiddagen består ofta av några olika sallader och sedan en kycklingryta, kryddad med saffran, ingefära och koriander. Hembakat bröd till är viktigt. Som muslimer dricker man inte alkohol, utan det blir läsk eller saft till maten.

Men den den riktigt stora muslimska mathelgen är egentligen inte Eid al-Fitr, utan Offerhelgen, Eid al-Adha, berättar Chafiya Kharraki. Den infaller om drygt två månader, och då är köttet viktigt, med helstekt lamm eller annat grillat kött.

Anna Hjalmarsson