Ramadam – maten under fastemånaden

Uppdaterad 2021-04-14 | Publicerad 2020-04-24

Ramadan avslutas med en härlig matfest.

Ramadan är en muslimsk fastemånad som avslutas med en fest där maten så klart är huvudfokus. Här är exempel på mat som serveras under ramadan.

Ramadan (رمضان) 2021 inleds tisdag 13 april och avslutas onsdag 12 maj. Fastan gäller för all mat och dryck, från gryningen till solnedgången under 30 dagar.

Meze

Smårätter eller plockmat är vanliga inslag under ramadan. Till exempel vinbladsdolmar, hummus och auberginröran baba ganoush.

Soppa

En värmande soppa är gott att servera efter fastan. Linssoppa och pumpasoppa är populärt.

Kyckling

Hel, fylld kyckling eller kryddiga spett är vanligt att servera.

Lamm

Bland lammrätterna är tagine-lagade lammgrytor kanske de mest populära. Men även färsrätter och lammstek förekommer ofta.

 Vitlöksdoftande lammstek med rosmarin.

Bönor

Bönor med sin rika näring serveras ofta i sallader eller grytor.

Dadlar

Dadlar är ett självklart inslag på bordet i samband med ramadan. Det finns mängder av olika varianter av den torkade godbiten.

Kakor och sötsaker

Baklava, mamoulkakor och turkish delight står ofta på dessertbordet. Baklava bakas av filodeg och mamoulkakor har en god fyllning av till exempel valnötter, pistagenötter eller dadlar.

Baklava – söta godbitar till kaffet.