Hur lagar jag röding och öring?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-14

Hej Jon

Jag undrar om du kan hjälpa mig att ta fram ett gott recept på Röding och/eller Öring.

Sambon har varit i fjällen och fiskat i sommar och nu står jag där med hela frysen full med fisk.

Mvh  Pia

Hej Pia!

Förslag nummer 1 är att du gravar några fiskar.

Tina dem i kylskåp och filéa men behåll skinnet på.

Till 1 kg fisk tar du 0,5 dl salt och 1 dl socker, 1 msk grovmalen vitpeppar och 4 msk grovt hackad dill. Gnid in köttsidorna på fisken med kryddorna och lägg sedan fisken i en plastpåse med filéerna köttsida mot köttsida.

Grava 2 dygn i kylen och vänd påsen 4 gånger under tiden.

Skrapa bort kryddorna och skär fisken i tunna skivor. Gott på macka eller till stuvad potatis.

Du kan också tina och filéa fisken och baka i ugnen på 125 grader i 10–15 minuter. Sätt smak med pressad citron eller vitt vin, salt och peppar.

Eller grilla några minuter med skinnsidan ner tills köttet precis börjar bli ogenomskinligt. Servera med kokt potatis och spenat.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson