Fira kanelbullen idag!

Uppdaterad 2019-03-18 | Publicerad 2007-10-04

Bullen som har en egen dag

Låt köket fylllas av härliga dofter, och hylla kanelbullen på rätt sätt - med ett bullbak.

Den 4 oktober har blivit Kanelbullens Dag, och ett bra tillfälle att fika lite extra gott.

Det är Hembakningsrådet, en organisation som vill få oss att baka mer, som ligger bakom Kanelbullens dag. Den första firades 1999. Men konditorierna var inte sena att haka på, och många bullar upp lite extra den 4 oktober.

Dök upp på 50-talet

Kanelbullen är en så självklar del av svenskt fikande att man kan tro att den alltid funnits där. Men det var först i början av 50-talet som kanelbullen dök upp i svenska kök och kokböcker. När hemmafruarna började försvinna på 60-talet slog kanelsnäckan igenom, den lättbakade varianten där kan rullar ihop degen och skär skivor av rullen.

Att baka bullar är inte svårt, och passar bra att göra tillsammans med barn, som gärna hjälper till att provsmaka också!

5 tips för en magrare bulle

Bullfantast och viktmedveten? Lugn, Viktklubbs matkreatör Kristina Eriksson avslöjar hur du enkelt kan slanka till kanelkringlan. Utan att ge avkall på smaken.

1. Kör på Kesella. Byt ut en del av margarinet mot kesella. Lika gott – färre kalorier.

2. Minska sockermängden. 1 deciliter socker i degen i stället för 1,5 påverkar inte smaken, men ger smalare bullar.

3. Variera mera. Katrinplommon, rabarber och färska äpplen är sött och saftigt och mycket magrare än den klassiska smör-socker-kanelfyllningen.

4. Satsa på släta bullar. Skippa fyllningen helt och trilla klassiska runda bullar.

5. Byt vete mot dinkel. Siktat dinkelmjöl (inte fullkorn) smakar som vetemjöl men är nyttigare.