Så får du mest saffranssmak i lussebullarna

3,3 (6 röster)

Bakrecept

Saffransbullar med mycket smak – här har du ett recept på dom klassiska bullarna där saffransmaken får ta plats. Njut till kaffet eller ett glas kall mjölk. Lussebullar som dom ska smaka.

Tips! För att få ut det mesta av ditt saffran ska du först mortla den med lite socker. Rör sedan ut den mortlade saffranen med en centiliter sprit och låt dra en stund.

En portion räcker till cirka 30 bullar.

Lussebullar med saffran

  • Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.25 kg vetemjöl, 22 dl
  • 250 g socker, 2,75 dl
  • 250 g smör
  • 1 ägg
  • 10 g salt, 1,5 tsk
  • 1 kuvert saffran

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

Här är några fler knep för att lyckas med dina lussebullar:

  • Snåla med mjölet. Knåda inte in hela mjölmängden utan ta lite vartefter på slutet. Degen är klar när den är lös, nästan kladdig.
  • Ta det kallt. Låt mjölken och smöret vara rumsvarma i stället 37-gradiga när du blandar degen. Då behöver du inte lika mycket mjöl. Men degen måste jäsa dubbelt så länge.
  • Lägg russinen i blöt. Bullarna blir saftigare om inte russinen är snustorra. Blötlägg en halvtimme i vatten.
  • Kvargen kommer! Ett gammalt knep är att blanda kvarg/kesella i degen och i stället minska på smöret. Det ger saftighet och magrare bullar. Nackdelen är att degen blir kladdigare och att man kan luras ta för mycket mjöl. Det kan också ge en viss ”mejerismak” på saffranens bekostnad.

Det här receptet kommer från Håkan Johansson, världsmästare i kategorin ”sötebröd” i Bakery Masters.

Recept på lussebullar med saffran.

Foto: Sara Ringström

LÄS VIDARE

Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Julmat

Recept

Bakning

Svenska recept

Fika recept

Högtider

MER OM GODARE

Saffranssemla med lingongrädde

Eivors oemotståndliga bullar

Kardemummabullar – bagarens favorit

Madeleinekakor

Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker

1 h 45 min

Muffinssemlor - för dig som vägrar välja

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Nutellasemla – gottegrisens favorit

Johanna Westmans bästa baktips

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Baka med saffran – våra bästa recept

Ladda för kanelbullens dag

Baka bröd med Fredrik Nylén

Hela Sverige bakar-vinnarens lyxfika

Så lyckas du med långjäst bröd

Mormor Margits midsommartårta

Så fixar du snabbaste superfikan

Så bakar du gott bröd – snabbt och enkelt

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Jessica Frej – så fixar du julen utan stress

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver